Τι κοινό μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που έχει συνεχώς κρύα χέρια και πόδια, μία μουσικός με αρθρίτιδα, μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή, ένας διαβητικός που το σώμα του δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, μία γυναίκα με νόσο Parkinson;

Η απάντηση δίνεται στη διαδραστική έκθεση « Η Επιστήμη Πέρα από το Εργαστήριο», σχεδιασμένη από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εννέα μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής έρευνας, ώστε να είναι προσιτή στον καθένα από μας.

Εννέα ιστορίες ανθρώπων που μεταφέρουν την επιστήμη από τα επιστημονικά εργαστήρια στην καθημερινή μας ζωή, στο σπίτι ή στη δουλειά μας.

Εννέα ιστορίες ανθρώπων που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τις δικές τους συσκευές, για να διαχειριστούν θέματα υγείας.

Εννέα ιστορίες ανθρώπων που μέσα από τις διαδικτυακές κοινότητες επηρέασαν και βελτίωσαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Μεταξύ αυτών, η ιστορία του Pieter από το Άμστερνταμ που ανησυχεί ότι η αναπτυσσόμενη αντιμικροβιακή αντίσταση θα οδηγήσει στη μη επίδραση των σύγχρονων φαρμάκων. Η απάντησή του σε αυτό είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναζητούν νέες πηγές αντιβιοτικών στη φύση.

Τα πιάτα «Petri» δημιουργήθηκαν από την ομάδα του Pieter και περιέχουν διάφορα είδη βακτηρίων και μία ποικιλία αποσταγμάτων από φυτά και χώμα. Ο Pieter διευθύνει ένα ανοιχτό WetLab, ένα κοινοτικό χώρο που στοχεύει στη δημοκρατικοποίηση της βιολογίας και στο να κάνει την επιστήμη τελευταίας τεχνολογίας διαθέσιμη σε όλους.

Ακόμη, ο Diogo Lopes πάσχει από μία νευρολογική πάθηση με πάρα πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων κρύων χεριών και ποδιών συνεχώς. Η ομάδα του Pedro και της Helena στην καινοτομία ασθενών έφεραν σε επαφή τον Diogo με μία ομάδα φοιτητών στη Λισαβόνα, για να δημιουργήσει μία συσκευή που ζεσταίνει τα χέρια.

Ξεχωριστή και η ιστορία της Sarah Betts, που διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν ήταν 10 ετών. Ως βιολονίστρια πρόσεξε ότι το αριστερό της χέρι, το οποίο χρησιμοποιεί, για να πιέσει τις χορδές στο μουσικό όργανο, ήταν λιγότερο πρησμένες από το δεξί. Δημιούργησε το ViEx, μια συσκευή βασισμένη στο βιολί της, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους ανθρώπους με αρθρίτιδα, για να εξασκήσουν τα χέρια τους.

Από την πλευρά της, η Lisa F. Crites κατασκεύασε το Shower Shirt μετά τη μαστεκτομή της το 2009. Όπως άλλες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία, είχε λάβει οδηγίες να μην κάνει μπάνιο χωρίς να προστατεύει την περιοχή λόγω πιθανού κινδύνου μόλυνσης από μη αποστειρωμένο νερό. Έτσι η Lisa δημιούργησε ένα αδιάβροχο πουκάμισο, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται από γυναίκες στον κόσμο μετά το χειρουργείο. Της έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο καινοτομίας ασθενών το 2015.

Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Ελληνογερμανική Αγωγή, από τις 27 Μαρτίου ως τις 20 Μαΐου. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Επιστήμη Πέρα από το Εργαστήριο» πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 6 Απριλίου, ώρα 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής, με τη συμμετοχή του Michiel Buchel, Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων και Μουσείων Επιστημών (Ecsite), αλλά και διακεκριμένων επιστημόνων.