Depeche Mode

TerraVibe/Μαλακάσα, 17 Μαΐου

Στοπλαίσιοτης περιοδείας «The Global Spirit» οι Depeche Mode επιστρέφουν στην Ελλάδα. Το γκρουπ δημοσιοποίησε την εμφάνισή του στη χώρα μας με ζωντανή μετάδοση μέσω της σελίδας στο facebook και του επίσημου site του. Θα είναι η έκτη επίσκεψη στην Ελλάδα(μαζί και αυτή του 2009 που ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή), τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία το 2013. Η «Global Spirit» αριθμεί 32 συναυλίες σε 21 χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα το συγκρότημα αποκάλυψεπωςονέος τουδίσκος ονομάζεται «Spirit» και θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη άνοιξη.

Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ

Διογένης Studio, 5 Μαΐου

Η αντισυμβατική κυρία της τζαζ είναι «παρασημοφορεμένη» από τις συνεργασίες της με μεγάλους καλλιτέχνες από πολύ μικρή ηλικία (Σόνι Ρόλινς, Ντίζι Γκιλέσπι, Ντέξτερ Γκόρντον κ.ά.). Η δισκογραφική της παρουσία περιλαμβάνει τα «Live At Yoshi’s», «Love And Peace», «Dear Ella», «This Is New» στο οποίο τραγουδά Κουρτ Βάιλ. Αλλά και το υπέροχο «J’ai deux amours», όπου διασκεύασε γνωστά γαλλικά τραγούδια όπως τα «La vie en rose» και «Les feuilles mortes». Με το «Red Earth» αναζήτησε τις ρίζες της στην Αφρική. Στις πετυχημένες στιγμές της αναμφισβήτητα εντάσσεται και το «Billie with Love from Dee Dee Bridgewater», άλμπουμ – αφιέρωση στην Μπίλι Χόλιντεϊ.

Ντιαµάντα Γκαλάς

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20 Μαΐου

H υψίφωνος με τις μανιάτικες ρίζες και την τεσσάρων οκτάβων φωνή συγκεντρώνει τα βλέμματα του μουσικόφιλου κοινού. Εχουν μεσολαβήσει άλλωστε οκτώ χρόνια από την τελευταία εμφάνισή της στο Παλλάς το 2011. Αντισυμβατική περσόνα, ολοκληρωμένη καλλιτέχνις, έρχεται για να δώσει στους πιστούς της οπαδούς τους καρπούς από τις δυο τελευταίες δισκογραφικές δουλειές της: «All The Way» και «In Concert At Saint Thomas The Apostle Harlem» με γνωστά τραγούδια που κυκλοφόρησαν ταυτοχρόνως. Στον τελευταίο μάλιστα ερμηνεύει το «Ανοιξε πέτρα» της Μαρινέλλας και των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου.

29/4 The Sonics

Gagarin 205, 29 Απριλίου

Η κορυφαία garage rock μπάντα επιστρέφει την Ελλάδα ύστερα από επτά χρόνια. Ο ρόλος της τόσο στη δημιουργία όσο και στην εξέλιξη της ροκ μουσικής είναι καταλυτικός: θρυλικά ονόματα όπως οι Nirvana, ο Bruce Springsteen και οι White Stripes τούς συγκαταλέγουν στις σημαντικότερες επιρροές τους. Οι Sonics ιδρύθηκαν το 1960 στην Τακόμα των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών.

We Three

Half Note Jazz Club, 28/4-1/5

Τρίο πραγματικών γιγάντων της σύγχρονηςjazz, ένα γκρουπ όπου ο καθένας –λόγω της τεράστιας πείρας και ιστορίας του –πρέπει να θεωρείται oπρώτος μεταξύ ίσων και συνεπώς να είναιleaderτου γκρουπ ανάλογα με τη σύνθεση και τη στιγμή. Ο σαξοφωνίστας (και φλαουτίστας)DaveLiebmanέχει κλείσει σχεδόν πέντε δεκαετίες στη σκηνή τηςjazzκαι στο ανώτερο δυνατό επίπεδό της. Ο μπασίσταςSteveSwallowείναι μια σχολή από μόνος του. Το ίδιο περιζήτητος και ο κορυφαίος ντράμερAdamNussbaum, τον οποίο συναντάμε κυριολεκτικά να «διαπερνά» τις γενιές και να έχει δισκογραφία που να εκτείνεται σε μερικές εκατοντάδες και ατέλειωτες συνεργασίες ανάμεσα στις οποίες με τονSonnyRollinsή τονJames Moody ή τον Michael Brecker!

24/5 The Mission

Gagarin 205, 24 Μαΐου

Ενα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα σχήματα του βρετανικού gothic rock, post-punk και εν γένει εναλλακτικού ήχου. Ερχονται έχοντας στις αποσκευές τους το νέο τους άλμπουμ «Another Fall From Grace».

BadBadNotGood

Gazarte, 26 Μαΐου

Οι Καναδοί έχουν αποδείξει ότι το hip hop δεν είπε την τελευταία του λέξη στα 90s. Κα έρχονται στην Αθήνα να συναντήσουν για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό και να θυμίσουν ξανά γιατί είναι το πιο πολυσυζητημένο όνομα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ διεθνώς, συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες και ένα από τα σημαντικότερα album της χρονιάς στις αποσκευές τους συνθέτουν την επιτυχημένη πορεία τους.

Mayhem

Fuzz, 26 Μαΐου

Το νορβηγικό γκρουπ έχει αναδειχθεί στα κορυφαία του black metal. Στην σκηνή του Fuzz θα παίζει ζωντανά ολόκληρο το εμβληματικό άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas» που συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά στην ιστορία του ακραίου ήχου. Η εμφάνισή του είχε προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα τούς ανάγκασε να μεταφέρουν την ημερομηνία του λάιβ. Στις 15 Μαΐου θα εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη στο Fix Factory of Sound.

27/5 Samsara Blues Experiment

Fuzz, 27 Μαΐου

Η ξεχωριστή μπάντα του σύγχρονου heavy psychedelic ήχου επιστρέφει στην Αθήνα για να προτείνει ξανά σε ένα μουσικό ταξίδι τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής. Οι Christian Peters, Hans Eiselt και Thomas Vedder φέρνουν μαζί και το νέο τους άλμπουμ «One With The Universe».

Candlemass

Piraeus 117 Academy, 22 Απριλίου

Οι λάτρεις του χέβι μέταλ τούς τοποθετούν ψηλά, αφού οι Σουηδοί έχουν την υπογραφή τους στο «Nightfall», την ιερή βίβλο του είδους, και έναν από τους πλέον επιδραστικούς δίσκους του ιδιώματος. Με την κλασική σύνθεσή τους οι Candlemass κυκλοφόρησαν μια σειρά πολύ καλών δίσκων: «Ancient Dreams», «Tales of Creation», «Chapter VI». Σε ένα επετειακό show, λοιπόν, που ακολουθεί τη συμπλήρωση 30 χρόνων δισκογραφίας της μπάντας, οι Candlemass θα παίξουν επί σκηνής ολόκληρο το «Nightfall» ουρλιάζοντας «Are you with us metalheads?».