Σε μια μοναδική διαδρομή, δίπλα από ιστορικά μνημεία και τοπία φυσικής ομορφιάς, θα τρέξουν αύριο το πρωί περισσότεροι από 2.000 δρομείς που θα λάβουν μέρος στους αγώνες του 4ου Μαραθωνίου της Ρόδου. Το Νησί των Ιπποτών δείχνει πανέτοιμο να υποδεχτεί το διεθνές αθλητικό γεγονός με συμμετοχές δρομέων από 24 χώρες σε μια διοργάνωση που στήθηκε με μεράκι και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δρομικά γεγονότα της άνοιξης.
Ο Μαραθώνιος της Ρόδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ καθώς και της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι της Ενωσης Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS). Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από τη μαραθώνια κούρσα, Ημιμαραθώνιο, αγώνες 5.000 και 10.000 μ. καθώς και 1.000 μ. για παιδιά Δημοτικού σε μάλλον βατές διαδρομές.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Πώς όμως έφτασε η Ρόδος στην τέταρτη διοργάνωση ενός Μαραθωνίου; «Η ιδέα για τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου στη Ρόδο ξεκίνησε από έναν ομογενή με ροδίτικη καταγωγή, τον Τζορτζ Ζάρας» λέει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου. «Ηταν επιθυμία της ροδίτισσας μητέρας του να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το νησί, γι’ αυτό απευθύνθηκε στον αμερικανό υπεραθλητή του Ironman Triathlon Γουέιν Κουρτζ. Μαζί σχεδίασαν τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου που έλαβε χώρα το 2014».
Κάθε αρχή και δύσκολη, βέβαια. Ωστόσο, από χρονιά σε χρονιά ο Μαραθώνιος της Ρόδου εξελίσσεται. «Υπάρχει μια πρωτοφανής κινητοποίηση των κατοίκων της Ρόδου», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου Βασίλης Ζήκας επισημαίνοντας την άψογη συνεργασία των φορέων του νησιού για να διεξαχθεί μια άρτια διοργάνωση. «Χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο το δρομικό κίνημα» παρατηρεί από την πλευρά της η Μαριέττα Παπαβασιλείου. «Και η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας μπορεί να φτάσει ψηλά. Η νέα διαδρομή είναι παραθαλάσσια και εύκολη, ενώ η Ρόδος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων: διαθέτει τουριστικές υποδομές, εύκολη μετάβαση, ιδανικές καιρικές συνθήκες». Βέβαια, όσον αφορά τον Μαραθώνιο, θα τολμούσαμε να προτείνουμε εμείς, ιδανικές καιρικές συνθήκες θα ήταν πιθανότερο να πετύχει κανείς στα τέλη χειμώνα ή πάρα πολύ νωρίς την άνοιξη, καθώς εκεί στον Νότο καλοκαιριάζει γρήγορα και η ζέστη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μαραθωνοδρόμου. Οι διοργανωτές, βέβαια, ανακοίνωσαν ήδη την ημερομηνία του 5ου Μαραθωνίου Ρόδου, που προγραμματίζεται στις 29 Απριλίου 2018… Τουλάχιστον όμως και ευτυχώς για τους δρομείς του Μαραθωνίου και του Ημιμαραθωνίου, οι κούρσες των 42.195 και των 21.100 μ. ξεκινούν στις 7.30 το πρωί.
Ο Λεωνίδας και η Αννα
Η Ρόδος ήταν από την αρχαιότητα νησί ολυμπιονικών. Και εκτός από την περίπτωση του Διαγόρα του Ρόδιου, του διασημότερου πυγμάχου της αρχαιότητας και γενάρχη ολυμπιονικών, λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το σμαραγδένιο νησί ήταν πατρίδα και του Λεωνίδα του Ρόδιου. Εζησε τον 2ο αι. π.Χ. και μνημονεύεται ως ο επιφανέστερος δρομέας των αρχαίων χρόνων: έπαιρνε την πρωτιά σε τρία αγωνίσματα (στάδιο, δίαυλος και οπλίτης δρόμος, που αντιστοιχούν σε 200 μ., 400 μ. και 400 μ. με πλήρη πολεμική εξάρτυση) σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες. Οι δώδεκα συνολικά ατομικές νίκες του τον ανέδειξαν στον πιο πολυνίκη αθλητή στην ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ρεκόρ που έσπασε στο Ρίο ο Μάικλ Φελπς.
Λάμψη ολυμπιονικών, ωστόσο, θα έχει και ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος. Το χρυσό κορίτσι της ελληνικής σκοποβολής, η Αννα Κορακάκη, βρίσκεται στο νησί και θα τιμηθεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση. Θα βραβευτεί επίσης η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, η οποία μαζί με τα μέλη του συλλόγου Νίκο Συρανίδη και Ειρήνη Αϊνδιλή θα εκπροσωπήσουν τον ΣΕΟ στη διοργάνωση.
Μεγάλοι και… πολλοί
Στις γραμμές των εκκινήσεων αύριο θα βρεθούν εκτός από τους Ελληνες και δρομείς από ΗΠΑ, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Κύπρο, Τσεχία, Ολλανδία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πακιστάν, Αλβανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Νότια Αφρική, Ελβετία και Τουρκία.
Εκτός όμως από τους αθλητές του εξωτερικού, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας των συμμετεχόντων, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία δρομέα να είναι ο 76χρονος Δημήτρης Κατσούνης που θα τρέξει στα 5.000 μ., ενώ οι Ευαγγελία Καραβασίλη και Ευτυχία Σερέτη, 75 και 74 ετών αντίστοιχα, θα αγωνιστούν στον Ημιμαραθώνιο. Η αγάπη για το τρέξιμο ωστόσο δημιουργεί και μεγάλες παρέες, οι οποίες σχηματίζουν ομάδες και παίρνουν μέρος στους αγώνες. Στη διοργάνωση της Ρόδου τη μεγαλύτερη έχει σχηματίσει η ομάδα τριάθλου Απόλλων με 32 μέλη.
Ολα δείχνουν έτοιμα, λοιπόν, για τον αυριανό αγώνα. Το «Τρέχω» θα βρίσκεται εκεί και θα παρακολουθήσει τα πάντα από κοντά. Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο Μαραθώνιος.