Οσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου ούρλιαζε εναντίον της επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν, προτρέποντάς τη να βγει λίγο έξω για να ηρεμήσει. Φυσικά γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχε κανένα λόγο να καλμάρει, ήρεμη ήταν και είχε προφανώς προσχεδιάσει ακόμη ένα μικρό σόου θυμού και αγανάκτησης απέναντι στη ρουμάνα επίτροπο. Στο πρόσωπό της η Κωνσταντοπούλου στόχευε το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας τα χρόνια της κρίσης, για τη «δικτατορία της Ευρώπης». Εκείνο που μάλλον δεν είχε υπολογίσει η πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν η αντίδραση της Κρέτσου στο κρεσέντο της οργής της. Αυτό χάρισε μεν τα δευτερόλεπτα δημοσιότητας που επιδίωξε η κυρία Κωνσταντοπούλου, δίχως όμως την κατάληξη που είχε στον νου της: η επίτροπος, λες και κάποιος την είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων, είχε έτοιμη την πληρωμένη απάντησή της: «Χωρίς την Ευρώπη δεν θα είχατε καταφέρει να φτιάξετε ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμο».
Ευτυχώς για εμάς, η ρουμάνα επίτροπος δεν χρειάστηκε να επαναλάβει την ίδια φράση στα Τέμπη, στα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Ναι, ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει πίσω τον παλιό καλό επαναστατικό του εαυτό –δεν προτρέπει πια τους συμπολίτες του να μην πληρώνουν τα διόδια των μεγαλοεργολάβων. Και μπορεί στα εγκαίνια να έδειξε πολιτική αβρότητα πιστώνοντας πολιτικό μερίδιο σε όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, παρέλειψε πάντως να πει δυο λόγια για την Ευρώπη: το πώς η συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα της Ενωσης μας επιτρέπει να βρίσκουμε χρηματοδότηση για έργα που αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας. Ετσι ώστε μια οικογένεια να ξέρει ότι μπορεί με ασφάλεια να μεταβεί από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Ή μια διεθνής εταιρεία μεταφορών να μπορεί με ακρίβεια να υπολογίσει τον χρόνο μεταφοράς των προϊόντων της χωρίς να σκέφτεται ότι κατολισθήσεις στον δρόμο μπορεί να κόψουν τη χώρα στα δύο. Ή ακόμη, μια ομάδα τουριστών να μπορεί να ταξιδεύει στις αμέτρητες ομορφιές αυτής της χώρας με άνεση, λειτουργικότητα και ασφάλεια.
Αυτή τη δουλειά, την υπεράσπιση της Ευρώπης που τόσο λοιδορήθηκε τα χρόνια της κρίσης, ανέλαβε να την κάνει η ρουμάνα επίτροπος. Και το έκανε εξαιρετικά: όχι μόνο διότι δεν φοβήθηκε να σηκωθεί όρθια και να απαντήσει στην Κωνσταντοπούλου. Αλλά διότι με μια απλή φράση εξήγησε ότι αυτό που οραματίζονται οι απανταχού αντισυστημικοί αυτής της χώρας είναι μια κόλαση, που οι συμπατριώτες της έζησαν πολλά χρόνια και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτήν. «Αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα, ελάτε να ζήσετε στην Ρουμανία». Η περίπτωση της Κρέτσου, που απαντά ορθά, κοφτά και τεκμηριωμένα απέναντι στον αριστερό ή στον δεξιό λαϊκισμό, είναι το παράδειγμα στο οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να πατήσει αν θέλει να υπερασπίσει την ύπαρξή της για τα επόμενα εξήντα χρόνια.