Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 10 το πρωί θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά τη χρονική περίοδο 1997-2014.
Αλλη μια Εξεταστική. Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά που ένα πρόβλημα, εν προκειμένω το ενδεχόμενο σκανδάλων, μετατίθεται σε μια εξεταστική επιτροπή. Αλλα τόσα τα ερωτήματα για το τι πραγματικά λύνουν αυτές οι επιτροπές, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Στον δε ευαίσθητο τομέα της Υγείας, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Το ερώτημα που τίθεται αφορά τα κριτήρια: Πώς επιλέγεται το χρονικό διάστημα που θα καλύψει η Εξεταστική; Ποιος το καθορίζει; Θα μου πείτε, ανάλογα με το ποιος προτείνει την Εξεταστική και κυρίως ανάλογα με το ποιος έχει την πλειοψηφία στη Βουλή για να το επιβάλει. Οπως συμβαίνει τώρα με την κυβέρνηση που θεωρεί ότι πριν από το 1997 και μετά το 2015 εξαφανίστηκε κάθε υποψία σκανδάλου. Γιατί δεν μπαίνει και η τελευταία διετία; αναρωτιέται και προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ή γιατί αφήνουμε απέξω το 1996; Μα την κολοκυθιά θα παίξουμε;
Ειλικρινά δεν ξέρω ούτε ποια μπορεί να είναι η απάντηση ούτε αν υπάρχει κίνητρο. Πάντως τα στοιχεία οδηγούν σε μια παρατήρηση: το 1996, και συγκεκριμένα την περίοδο 1993-1996, γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας –με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπανδρέου –διετέλεσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διετέλεσε υπουργός Υγείας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο 28/1/2015 έως 28/8/2015. Αλλωστε, είναι ένας πολιτικός που έχει ταυτίσει την πορεία του με τον ευαίσθητο αυτόν χώρο.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η Εξεταστική για την Υγεία γίνεται στο μεσοδιάστημα μετά και προ Κουρουμπλή. «Πολλές συμπτώσεις, βρε παιδιά», που έλεγε και ο Νίκος Σταυρίδης στα έξοχα «Κίτρινα γάντια» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου. «Πότε τα είπατε, πότε τα κανονίσατε…».