Σε δύο επί της ουσίας συγκοινωνούντα δοχεία, τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και το βρετανικό διαζύγιο από την ΕΕ, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις παρότι δημοσίως απέφυγε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, στην κατ’ ίδιαν συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες –αναμενόμενο –συζήτησε διεξοδικά για το θέμα και συγκεκριμένα για τη στάση που σκοπεύει να κρατήσει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων και στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να συντάσσεται με τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.
Το Λονδίνο φαίνεται πως ασπάζεται το αίτημα της Αγκυρας, που διεκδικεί να κερδίσει τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) για τους τούρκους υπηκόους στην Κύπρο προς ίδιον όφελος. Αυτό γιατί, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, μια παρόμοια μοίρα επιδιώκει να πετύχει και η Βρετανία για τους υπηκόους της, αφού λόγω Brexit κινδυνεύει να χάσει δικαιώματα που ήταν αυτονόητα εντός της ΕΕ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Λονδίνο θέλει να δημιουργήσει κάτι σαν δεδικασμένο, το οποίο θα λειτουργούσε ως χρήσιμο εργαλείο για τη βρετανική διαπραγματευτική ομάδα που θα αναλάβει να αποδεσμεύσει τη χώρα από τα ευρωπαϊκά δεσμά.
Η συστράτευση Τουρκίας – Βρετανίας, με κοινό παρονομαστή την έλλειψη σχέσεων με την ΕΕ, βρίσκει απέναντι τη Λευκωσία και κατ’ επέκταση την Αθήνα, όπως άλλωστε διευκρίνισε ο Νίκος Κοτζιάς στον βρετανό ομόλογο του.
Καμπανάκι
για τους Ελληνες
της Βρετανίας
Αν το Kυπριακό ήταν το ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε διεξοδικά χθες το απόγευμα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, το άλλο ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων ελλήνων και βρετανών πολιτών κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Παρότι ο Τζόνσον στις κοινές δηλώσεις του με τον Κοτζιά άφησε τους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται αν κάνει χιούμορ, όταν δήλωσε ότι δεν συζήτησαν καθόλου για το Brexit επικαλούμενος σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα.
Για την Ελλάδα, πάντως, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διασφάλιση των δικαιωμάτων των περίπου 50.000 ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στη Βρετανία, όπως και η αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit ή τυχόν αρνητικές επιδράσεις στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρότι είχε ταχθεί κατά του Brexit έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι απόλυτα σεβαστή, ενώ άφησε αιχμές και για την ΕΕ υπονοώντας ότι έχει ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. «Μπορεί να φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος πάντως απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση της Πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι η ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία δεν θα πάψει αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αφού θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Ο Τζόνσον επέλεξε να μη δεσμευτεί, απέφυγε να κάνει προβλέψεις και για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και αρκέστηκε να δηλώνει αισιόδοξος για τον αντίκτυπο που τελικά θα έχει στη Βρετανία η απόφαση, της οποίας υπήρξε υπέρμαχος και επί ελληνικού εδάφους.