Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες κατά την τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών (και του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί) ότι τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Συμφωνώ απόλυτα. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω σε όλους ότι όταν ξεκινάει ένα έργο –άσχετα με την τελική μορφή που παίρνει και τα προβλήματα υλοποίησής του –πάντοτε φέρει την υπογραφή κάποιου.

Αυτός ο «κάποιος» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος διετέλεσε σχεδόν έξι χρόνια επικεφαλής του τότε ΠΕΧΩΔΕ. Και όμως, ο «πατέρας» των έργων που παραδόθηκαν δεν προσκλήθηκε στη χθεσινή τελετή παράδοσης.

Ωστόσο, ως παλιά καραβάνα στην πολιτική, φρόντισε ο ίδιος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους απαντώντας σε όσους προσπάθησαν να αποδομήσουν το έργο του.

Είπε, λοιπόν, ότι χάθηκαν τεσσεράμισι πολύτιμα χρόνια όχι εξαιτίας των απαλλοτριώσεων –όπως πολλοί υποστηρίζουν –αλλά εξαιτίας της αδράνειας που έδειξαν όσοι ακολούθησαν. Αναφέρθηκε σαφώς στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και στο πρώτο εξάμηνο Τσίπρα) οι οποίες δεν προέβησαν –κατά τον Σουφλιά στις αναγκαίες διαπραγματεύσεις που προβλέπονταν από τη σύμβαση. Ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ αύξησε τη συμμετοχή της (συνολικά για τα έργα των πέντε μεγάλων αξόνων) κατά περίπου 90%.

Και το κυριότερο, μίλησε για πολιτικό πολιτισμό ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετο προς την πολιτική που απαιτεί η δημοκρατία το να αποδομείται το έργο του προηγούμενου με αβάσιμα επιχειρήματα…