Σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων προοιωνίζονται τα στοιχεία που επεξεργάζονται ανακριτές και εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Οπως λένε πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, οι μηχανές έχουν μπει στο φουλ για τη συνένωση του παζλ σε συγκεκριμένες υποθέσεις με επίκεντρο τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου αξιολογούν τα ευρήματα της δικογραφίας που έχουν στα χέρια τους μετά την κατάθεση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με νέους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στην Ελβετία για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και σύντομα αναμένεται να περάσουν στο επόμενο δικονομικό στάδιο, που είναι το αίτημα για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων.

Δωροδοκία

και ξέπλυμα

Τα αδικήματα, όπως μαθαίνω, θα αφορούν δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εμπειροι δικαστές και νομικοί που έχουν ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος εξηγούν ότι δι’ αυτής της οδού επιτυγχάνεται διπλός στόχος. Πρώτον, σε περίπτωση που οι Αρχές σκοντάψουν σε πολιτικό πρόσωπο ξεπερνούν τον σκόπελο παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Θυμίζουν, δε, την πολύ πρόσφατη υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Και δεύτερον, η άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης λύνει τα χέρια εισαγγελέων και δικαστών καθώς μπορούν να μπουν στα άδυτα τραπεζικών λογαριασμών εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων ώστε να μη μείνει ανεξιχνίαστη καμία πτυχή τέτοιων σοβαρών υποθέσεων με αντικείμενο τη διασπάθιση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να επιλέξει την/τον διάδοχο της Ελένης Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς.