Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Βουλής παραπέμπει ο Νίκος Βούτσης τον χρυσαυγίτη Χρήστο Ζέρβα, υπεύθυνο ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στη Μεσογείων και μετακλητό υπάλληλο από το 2012 στο γραφείο του γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος προφυλακίστηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Ο χρυσαυγίτης τραμπούκος αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της ληστείας κατά συναυτουργία και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ο Πρόεδρος τη Βουλής ύστερα από επικοινωνία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επιβεβαίωσε ότι εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη (η σχετική εισαγγελική αναφορά αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στη Βουλή), έκρινε ότι το πειθαρχικό παράπτωμα που αποδίδεται στον Ζέρβα «δύναται να επισύρει την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, ποινή ανώτερη της αρμοδιότητας του Προέδρου της Βουλής» και ως εκ τούτου τον παρέπεμψε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Φασιστικό παραλήρημα

Είχε προηγηθεί στην Ολομέλεια ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος αποκάλεσε «πολιτικά καθάρματα» τους βουλευτές παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι καταδίκασαν τον Λαγό για «φασιστική παραληρηματική στάση», τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία πρέπει να αυτοπροστατεύεται από τέτοιες φασιστικές πρακτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Τόσκας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα διαφυλαχθεί η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Μάλιστα κάλεσε τους χρυσαυγίτες «να κλειστούν στο ντουλάπι της Ιστορίας» και «να μην μιλούν οι υπαίτιοι εθνικών προδοσιών και ήττας στο παρελθόν». «Μην προκαλούν διότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί», προειδοποίησε.

Μπακογιάννη

κατά τρομοκρατίας

«Κανένας νόμος Παρασκευόπουλου δεν μπορεί να βγάλει τον κ. Κουφοντίνα από την φυλακή». Αυτό το σαφές μήνυμα έστειλε χθες το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη με δήλωσή της μετά την προκλητική εμφάνιση ομάδας αντιεξουσιαστών έξω από το σπίτι της στη Γλυφάδα.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ ανέκαθεν κρατά πολύ αυστηρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία καθώς η οικογένειά της έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη από τη 17Ν.

Η οργισμένη αντίδρασή της δεν ήταν τυχαία, καθώς οι αντιεξουσιαστές, πετώντας φέιγ βολάν και φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν άδειες –χωρίς προϋποθέσεις και περιοριστικούς όρους –για τους κρατούμενους Δημήτρη Κουφοντίνα (έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν) και Κώστα Γουρνά (έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα).

«Ο Κουφοντίνας είναι δολοφόνος, καταδικάστηκε ισόβια διότι αφαίρεσε ζωές αθώων ανθρώπων, τις περισσότερες δε από αυτές πισώπλατα. Είναι λοιπόν τουλάχιστον πρόκληση να στέλνεις ανθρώπους οι οποίοι να ρίχνουν τέτοιου είδους χαρτιά στο σπίτι μου» δήλωσε η Μπακογιάννη και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι αυτοί πρέπει να τηρούνται».

Δημοσκόπηση μαύρα μαντάτα

Αλλο ένα δημοσκοπικό χαστούκι έφαγε χθες η κυβέρνηση. Αναφέρομαι στο γκάλοπ της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24, που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19% και έπεται της ΝΔ, που με 32,5% διατηρεί σταθερά την ανοδική της πορεία.

Μαύρα (και πάλι) τα μαντάτα για τους κυβερνώντες αφού η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης –που έχει χωνέψει ότι τα μέτρα δεν θα τα αποφύγει –θέλει αυτά να ψηφιστούν από άλλη Βουλή.

Το διαφορετικό αυτής της δημοσκόπησης πάντως δεν είναι αυτό, ούτε και το γαλάζιο προβάδισμα που φτάνει πια στο 13,5%, είναι –κατά τη γνώμη μου πάντα –η αξιολόγηση των πολιτών στις κυβερνήσεις των Μνημονίων. Το 33% «ψηφίζει» Σαμαρά – Βενιζέλο, το 24% Παπαδήμο, το 17% Τσίπρα – Καμμένο και μονοψήφιος με 8% είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.