Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας από τα εγκαίνια στις σήραγγες των Τεμπών υποστήριζε πως η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, 354 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην έδρα της ΝΔ, παρουσιάζονταν τα αναλυτικά στοιχεία από το βαρύ μάρμαρο που θα κληθούν να σηκώσουν η οικονομία και οι πολίτες εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η ΝΔ επιμένει στην τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης και το νέο της όπλο απέναντι στην υπεραισιοδοξία του κυβερνητικού συνασπισμού για συμφωνία είναι τα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση πολλών δημοσιονομικών δεικτών. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλαν κομπιουτεράκι και υπολόγισαν ότι το κόστος στην πραγματική οικονομία από τη «δήθεν διαπραγμάτευση» και την καθυστέρηση της αξιολόγησης ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση του στρατηγείου της Πειραιώς είναι πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να κλείσει σύντομα την αξιολόγηση, οι συνέπειες για τους πολίτες μόνο από την πολύμηνη καθυστέρηση θα είναι οδυνηρές με ευθύνη πάντα των κυβερνώντων. Σε μια κλιμάκωση της επίθεσης για τη μεγάλη παράταση, το γαλάζιο επιτελείο κατέγραψε πέντε ημερομηνίες-σταθμούς που προέβαλε η κυβέρνηση χωρίς τελικώς να επιτευχθεί συμφωνία. Αρχικά ήταν η 5η Δεκεμβρίου. Το ορόσημο μετατέθηκε στις 26 Ιανουαρίου, έπειτα στις 20 Φεβρουαρίου και στις 20 Μαρτίου, για να φθάσουμε στο αυριανό ορόσημο της 7ης Απριλίου. Ολες οι ημερομηνίες πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα και το χειρότερο –αναφέρουν στην αυστηρή κριτική τους από τη ΝΔ –είναι πως η καθυστέρηση έχει επιβαρύνει την οικονομία και την κοινωνία με περισσότερα από 12 δισ.

Οι πληγές της «δήθεν διαπραγμάτευσης»

Κατά τους γαλάζιους υπολογισμούς, μόνο τον Ιανουάριο του 2017 τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζονται παρά τα capital controls, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. Αλλη μία πληγή στην οικονομία από την καθυστέρηση της αξιολόγησης είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 500.000.000 ευρώ το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.

Οι υπολογισμοί των επιτελικών στελεχών της ΝΔ δείχνουν ακόμη πως το ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015 κατά 1,2%, ενώ προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% εξαιτίας της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας. Μάλιστα, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως ο λογαριασμός στην οικονομία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα ήδη από το τέλος του 2016. Οπως καταγγέλλεται, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εισπράξει 6,1 δισ. ευρώ από τις δόσεις του τρίτου Μνημονίου, σημαντικό ποσό που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία επιδείνωσης των δεικτών της οικονομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έδωσε έμφαση στον συναγερμό που είχε από μήνες σημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης αυξάνει τον λογαριασμό και οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα». Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση και την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα έχει αποδεχθεί τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου και πως στην ουσία διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του το πολιτικό του μέλλον.

Στο μεταξύ, η ΝΔ, παράλληλα με τη διατύπωση του αιτήματος για εκλογές, εξακολουθεί να έχει ως βασική προτεραιότητα αντιπολιτευτικής τακτικής και την προβολή του δικού της οδικού χάρτη για έξοδο της χώρας από την κρίση, εστιάζοντας πλέον και στα ζητήματα της καθημερινότητας.