«Ο χρυσός μάς φέρνει πιο κοντά» έλεγε ένα διαφημιστικό σλόγκαν της δεκαετίας του ’80. Στην οδό Πειραιώς πάντως αυτές τις ημέρες, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρχηγούς των κομμάτων έχει επικρατήσει μια παραλλαγή του: «Η γενικευμένη δυσαρέσκεια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις πιο κοντά στη ΝΔ».

Εκτίμηση του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο κύκλος επαφών του προέδρου της ΝΔ με τους αρχηγούς των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου προσέφερε σημαντικά οφέλη στο γαλάζιο στρατόπεδο: αναδείχθηκαν –όπως επισημαίνεται –η απομόνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η αποδοκιμασία της σχεδόν από όλα τα κόμματα και επιπλέον υπογραμμίστηκε η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, κάτι που συνδέεται άμεσα με το σταθερό αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Οι συγκλίσεις που καταγράφηκαν θα ενισχύσουν τη ΝΔ, σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, στην προσπάθεια που κάνει να σφίξει κι άλλο τον αντιπολιτευτικό της κλοιό στην κυβέρνηση. Και να επικεντρώσει πλέον την αντιπολιτευτική της στρατηγική –μαζί με τη σταθερή απαίτησή της για προσφυγή στις κάλπες –στα επώδυνα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αλλωστε αυτό το μήνυμα, της σκληρής γραμμής για τα μέτρα που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστειλε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας με την αντίδρασή του σε όσα ανακοινώθηκαν από τη Μάλτα: «Η παράσταση της Κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό”» και πρόσθεσε: «Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Ελληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολογήτου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια».

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ. Ο πρώτος επίσημος απολογισμός της ΝΔ για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε γίνει πάντως προχθές, με την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη «ανέδειξε πολλές συγκλίσεις και την κοινή εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ότι είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αλλαγών σε όλους τους τομείς, για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου.

Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν με τις συναντήσεις να διαμορφωθεί πεδίο συνεργασίας με τα λοιπά κόμματα –παρά τις διαφορές που υπάρχουν –το οποίο θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί έπειτα από εκλογές είτε πρώτο κόμμα είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Με τα άλλα κόμματα ασφαλώς έχουμε διαφορές. Με άλλα μεγαλύτερες, όπως π.χ. με το ΚΚΕ, με άλλα μικρότερες. Ομως επιδίωξή μας είναι να έχουμε με όλα έντιμες και αξιόπιστες σχέσεις. Το μήνυμα αυτών των συναντήσεων ήταν ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα για την πορεία της χώρας» τονίζεται από την Πειραιώς.

Οι επιτελείς της ΝΔ αξιολογούν τις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ως ιδιαίτερα θετικές για έναν ακόμη λόγο. Οπως λένε, οι συναντήσεις όχι μόνο έδειξαν ότι υπάρχουν σημεία επαφής και συνεργασίας, αλλά και αναδεικνύουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως τη μόνη ικανή πολιτική δύναμη να σπάσει τις κόκκινες γραμμές των κομμάτων και να απορροφήσει το ρεύμα απογοήτευσης των πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, βγαίνει μπροστά στη μάχη της αντιπολίτευσης και εμφανίζεται ως ο ηγέτης που μπορεί να ενώσει και να οικοδομήσει γέφυρες επικοινωνίας.

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΦΩΦΗ. Ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνεται η συνάντηση με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, αφού καταγράφηκε απόλυτη ταύτιση με τη ΝΔ στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες αλλά και αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Χρήσιμη θεωρείται και η κοινή γραμμή με τον Σταύρο Θεοδωράκη –μολονότι Το Ποτάμι δεν επιθυμεί εκλογές –ως προς την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας. Πολύ θετική αποτιμάται και η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Βασίλη Λεβέντη). Η στροφή του Λεβέντη, ο οποίος μάλιστα δεν είχε συναντήσει τον Μητσοτάκη μετά την εκλογή του στο τιμόνι της ΝΔ, προς τα δεξιά ήταν εμφανής και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων. Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Μητσοτάκη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ακόμη και η συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θεωρείται πως ανέδειξε το προφίλ αξιοπιστίας και υπευθυνότητας που θέλει να εκπέμψει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να συνομιλεί με ένα κόμμα με το οποίο έχει τεράστιες ιδεολογικές διαφορές. Και παράλληλα έδειξε, λένε στη ΝΔ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει ως πραγματική Αριστερά όχι το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΚΚΕ. Η επιλογή μάλιστα του Μητσοτάκη να δωρίσει στον Κουτσούμπα ένα έγγραφο από το ιστορικό αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν είχε μόνο συμβολικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ μετά τις εξελίξεις στη Μάλτα, ξεκινάει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εστιάζοντας πλέον τα πυρά της στα επώδυνα μέτρα που θα έρθουν αλλά και στους τομείς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρέος της ΝΔ είναι να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το νέο βαρύ δημοσιονομικό πακέτο αλλά και τις ανικανότητές της σε βασικούς τομείς της κοινωνίας όπως η ασφάλεια, η υγεία και η παιδεία.