Στις 16 Μαρτίου η είδηση ότι η κυβέρνηση εκπονεί το σχέδιο Νέα Αθήνα, στο οποίο κρίσιμο ρόλο παίζει η δημιουργία νέου (ποδοσφαιρικού) γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, έπεσε σαν βόμβα. Είναι δεκαετίες που οι οπαδοί των Πρασίνων ονειρεύονται την αγαπημένη ομάδα τους σε γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της και του κύρους της, ωστόσο η κατασκευή του μοιάζει πια σαν το παραμύθι με τον βοσκό και τον λύκο.

Μόλις προχθές ο δραστήριος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Μπαλτάκος, μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ, Αγησίλαο Τουμαζάτο, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Γιώργο Αρώνη, προκειμένου να συζητηθεί η χρηματοδότηση του γηπέδου στο Γουδή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ: Κρίσιμο για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο και να ισχύσει το «θεμέλια στο γήπεδο μέχρι το 2019», που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να υπάρξει συμφωνία με ξένο επενδυτή (π.χ. η AEG, με την οποία έχει πραγματοποιήσει επαφές ο ΠΑΟ) που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου. Την ονοματοδοσία και το business plan θα τα αναλάβει ο ξένος επενδυτής, ενώ πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να κάνει η Alpha Bank τη χρηματοδότηση (σε ποσοστό 60%). Ακολούθως να διασφαλίσει η κυβέρνηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες την υλοποίηση του σχεδίου, χωρίς ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ.

ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είναι θετικός και συμφωνεί με το σχέδιο, οπότε ο δήμος θα στηρίξει το πρότζεκτ. Αλλωστε ο Καμίνης τόνισε μόνο ότι «θα χρειαστεί τη στήριξη της κυβέρνησης με στοχευμένη νομοθέτηση και με την κατεύθυνση των απαραίτητων πόρων». Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Μπαλτάκο δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει και η Πολιτεία, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει κονδύλι 7 εκατ. ευρώ για τη Λεωφόρο, που προς το παρόν παγώνει αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύντομο μέλλον.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί, υπάρχει αντίστοιχος αριθμός κινδύνων που πιθανόν να προκαλέσουν το ναυάγιό του. Ο πιο σοβαρός είναι να μη συμφωνήσει η τράπεζα για τη χρηματοδότηση. Πρόσφατα μάλιστα υπήρχε θέμα σε οικονομική εφημερίδα, που ανέφερε ότι οι τράπεζες εκτιμούν ότι δύσκολα μπορεί πλέον μια ομάδα της Ελλάδας να γεμίζει γήπεδα μεγαλύτερα των 15.000 θέσεων, ενώ προβληματική είναι και η λειτουργία των καταστημάτων (π.χ. στο Γ. Καραϊσκάκης).