«Τερατώδες έγκλημα»: έτσι χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αυτό που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποκαλούσε λίγο αργότερα «το συμβάν με τα χημικά όπλα» –την επίθεση με τοξικό αέριο, πιθανόν σαρίν, σύμφωνα με τις εξετάσεις της Αγκυρας σε τραυματίες, που στοίχισε την Τρίτη τη ζωή τουλάχιστον 86 αμάχων, ανάμεσά τους 30 παιδιά και 20 γυναίκες, στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία. Μεσολάβησαν και ακολούθησαν μια σειρά από «αλλά»: «τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Λευκά Κράνη δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα»∙ «θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε αμέσως ταμπέλες»∙ «είναι πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση ως υπεύθυνη».
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε χθες πως «θα έρθει μια μέρα που ο Μπασάρ αλ Ασαντ που σφαγιάζει τον λαό του θα λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης». Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μίλησε καθαρά για ενδείξεις ότι την επίθεση διέπραξαν οι δυνάμεις του Ασαντ. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «σχεδόν βέβαιο» πως ευθύνεται η Δαμασκός για αυτό το έγκλημα. Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν ισχυρίστηκε ότι είναι «100% βέβαιο» πως η επίθεση διατάχθηκε από τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Οσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτός (φάνηκε να) συγκλονίστηκε τόσο πολύ από αυτά που είδε, διάβασε και άκουσε που (έδειξε να) κάνει στροφή αρκετών μοιρών στο θέμα της Συρίας και πλέον «συζητεί με το Πεντάγωνο» το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας μορφής στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ. «Αλλά», σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον οιουδήποτε προτού διεξαχθεί μια αμερόληπτη και εξονυχιστική διεθνής έρευνα». Μόνο που η Ρωσία απειλούσε χθες με βέτο το ψήφισμα το οποίο κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο ζητώντας πλήρη διερεύνηση της επίθεσης και απαιτώντας από τη Δαμασκό να προσκομίσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την Τρίτη. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά: η Μόσχα έχει ήδη χρησιμοποιήσει επτά φορές το δικαίωμα βέτο προκειμένου να μπλοκάρει κάθε δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τον σύρο σύμμαχό της. Η επίθεση με τοξικό αέριο που ήταν πρώτο θέμα σε πολλά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στη Δύση ήταν δέκατο ή και δέκατο έβδομο θέμα στα αντίστοιχα δελτία των ρωσικών δικτύων –ενώ εικόνες των θυμάτων δεν προβλήθηκαν.
Η στήριξη της Ρωσίας στον Μπασάρ αλ Ασαντ «δεν είναι ανεπιφύλακτη», διαβεβαίωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Αλλά το Κρεμλίνο φάνηκε να υιοθετεί ανεπιφύλακτα τους ισχυρισμούς της Δαμασκού πως ο θάνατος 86 αμάχων και ο τραυματισμός άλλων 546, ανάμεσά τους «μεγάλος αριθμός παιδιών» σύμφωνα με τη UNICEF, οφείλεται στη διαρροή αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών που επλήγη από συριακή αεροπορική επιδρομή. Η υπερασπιστική αυτή γραμμή θύμισε στη «Figaro» τη σκηνή από τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ όπου μια χήρα κατηγορεί τον έπαρχο πως έβαλε να τη μαστιγώσουν κι εκείνος απαντά: «Μόνη της μαστιγώθηκε».