Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων βγάζοντας από το μυαλό του μια υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία. Αυτή τη φορά, όμως, ο τρόμος χτύπησε στ’ αλήθεια τη Στοκχόλμη. Ενα φορτηγό έπεσε χθες λίγο πριν τις 16:00, ώρα Ελλάδας, πάνω σε ανυποψίαστους πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης, στη διασταύρωση μιας μεγάλης οδικής αρτηρίας και του πλέον πολυσύχναστου πεζόδρομου της πόλης, προτού σφηνωθεί στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν.

«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση. Ολα δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που διέκοψε περιοδεία του στη Δυτική Σουηδία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα.

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον σουηδικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ είναι επίθεση εναντίον όλων μας», τόνισε.

Η επίθεση θυμίζει πολύ την πρόσφατη τζιχαντιστική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο με τους πέντε νεκρούς και άλλες ακόμη φονικότερες με φορτηγά εναντίον ανυποψίαστων πολιτών –στη Νίκαια της Γαλλίας που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους στις 14 Ιουνίου 2016 ανήμερα της εθνικής εορτής, και σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς στις 19 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

«Τρομοκρατία των losers». Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη και για τα τρία αυτά χτυπήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, οι Αρχές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν προϋπάρχουσα σχέση ανάμεσα σε αυτήν και τους δράστες –είναι αυτή η τάση που κάνει τον γάλλο ισλαμολόγο Ολιβιέ Ρουά να μιλάει για «τρομοκρατία των losers».

Ενας αυτόπτης μάρτυρας ονόματι Δημήτρης είπε στην «Ελ Παΐς» ότι βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της εμπορικής ζώνης όταν ένα φορτηγό «εμφανίστηκε από το πουθενά» και έπεσε πάνω στους πεζούς. «Είδα να παρασέρνει τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Αρχισα να τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Νέκρωσε η πόλη. Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν οι σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν ένα φορτηγό σφηνωμένο στο πλάι του πολυκαταστήματος και ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες. Η αστυνομία έσπευσε να αποκλείσει τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας «Expressen» ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, αστυνομικοί φώναζαν στον κόσμο «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε». Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για πυροβολισμούς, καθώς και για μία μεγάλη έκρηξη που η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε.

Το σουηδικό Κοινοβούλιο και όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες έκλεισαν, το μετρό της Στοκχόλμης τέθηκε εκτός λειτουργίας, η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, το facebook ενεργοποίησε το Safety Check, την υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες που βρίσκονται σε πληγείσα από φυσική ή ανθρώπινη καταστροφή περιοχή να διαβεβαιώσουν τους φίλους τους πως είναι ασφαλείς.

Το φορτηγό που χίμηξε πάνω στους πεζούς «είχε κλαπεί στη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο», δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας μεταφορών.

Η απειλή. Η τρομοκρατία δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στη Σουηδία: στις 11 Δεκεμβρίου του 2010, ένας Σουηδός ιρακινής καταγωγής, ο Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ, ανατινάχθηκε σε πεζόδρομο της Στοκχόλμης, τραυματίζοντας ελαφρά δυο περαστικούς. Αντίθετα όμως με την εντύπωση που επεχείρησε να δώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με κάποια έξαρση βίας έπειτα από το ιστορικό μεταναστευτικό κύμα της περιόδου 2014-2015, όταν υποδέχθηκε 244.000 αιτούντες άσυλο (εκ των οποίων το 34% ήταν Σύροι και το 10% Ιρακινοί), τη μεγαλύτερη αναλογία ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Η τρομοκρατική απειλή θεωρούνταν ωστόσο αυξημένη λόγω της προοδευτικής επανόδου δεκάδων από τους 300 πολίτες Σουηδίας που είχαν φύγει για να πολεμήσουν στο πλευρό τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και στο Ιράκ.