Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο σύρος πρόεδρος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη στηρίζουν πλήρως τις ΗΠΑ

Το Παρίσι, το Βερολίνο, καθώς επίσης το Λονδίνο και η Αγκυραεξέφρασαντην πλήρη υποστήριξή τους στις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό έκανε λόγο για «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Γαλλία για την πυραυλική επίθεση. «Είχα ενημερωθεί από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια της νύχτας», επεσήμανε ο Ερό.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι φρικιαστική και πρέπει να τιμωρείται επειδή είναι έγκλημα πολέμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ».

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο βρετανός εκπρόσωπος.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να διεξαγάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

«Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει», επεσήμανε ο βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

«Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε, δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ισλαμικού Κράτους», σημείωσε ο Φάλον. «Ηταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στη βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Η επιχείρηση που διέταξε ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκαστήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αμεση απομάκρυνση του Ασαντ ζητεί η Αγκυρα

Την άμεση απομάκρυνση του σύρου προέδρου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Αγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια, στη Νότια Τουρκία.

«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς απηύθυνε έκκληση για τιμωρία της συριακής κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης, διαδικασία που θα πρέπει να επιταχυνθεί.

«Τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ έστειλαν ένα ζωτικής σημασίας μήνυμα, ότι ο κόσμος δεν θα ανεχτεί τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υπογραμμίζοντας ότι «η Αυστραλία στηρίζει τις ΗΠΑ σε αυτή την άμεση αντίδραση».