Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν το δημοψήφισμα; Πάρα πολλές, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Δυτικής Ασίας Ομαΐρ Ανάς. Και οι βασικοί λόγοι είναι τουλάχιστον πέντε.

– Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι αντίπαλοι του τούρκου προέδρου δεν μπορούν να εγγυηθούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ενώ όλες οι ευρωπαϊκές εκθέσεις για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της περιόδου 2004 – 2014 αποδίδουν τα εύσημα στην τουρκική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Ερντογάν προπαγανδίζει την αντιστροφή αυτή ως «προδοσία» των Ευρωπαίων, ειδικά της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί που υποτίθεται ότι μπλοκάρισαν την ένταξη, και γίνεται πιστευτός από την κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, όμως, η αντιπολίτευση δεν έχει μια καθαρά ευρωπαϊκή ατζέντα.

– Παράλληλα –κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος –δεν έχει σαφές σχέδιο για τη βελτίωση της τουρκικής οικονομίας: μπορεί η τουρκική λίρα να έπιασε ιστορικό πάτο έναντι του δολαρίου και οι ξένοι επενδυτές να έχασαν τον ύπνο τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά οι τούρκοι πολίτες δεν βλέπουν ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.

– Ο τρίτος λόγος είναι ότι, παρά τις συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών, ο Ερντογάν φαντάζει ο μόνος στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης που μπορεί να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα.

n Συναφής είναι και ο τέταρτος λόγος: ο τούρκος πρόεδρος έχει μια δοκιμασμένη πολιτική στην εμφυλιοπολεμική Συρία, ενώ προχώρησε και σε ορισμένες «διορθώσεις», όπως η αποκατάσταση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα.

– Ο τελευταίος λόγος εντοπίζεται στην ψυχολογία της κοινής γνώμης: οι τούρκοι πολίτες θέλουν περισσότερο μια «ισχυρή Τουρκία» παρά μια «δημοκρατική Τουρκία». Και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμος να ικανοποιήσει αυτήν την ανάγκη. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι αυτή η κοινή επιθυμία θα αποτυπωθεί στις κάλπες.