Ο ένας πέρασε την εφηβεία του ζώντας σε έπαυλη 23 δωματίων και σπουδάζοντας σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο. Ο άλλος πέρασε την ίδια ηλικία ζώντας σε σπηλιά και φροντίζοντας πρόβατα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «αναμόρφωσης» των νέων στην επαρχία που αποφάσισε ο Μάο. Ο ένας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παίζει μανιωδώς γκολφ, ο άλλος, ο πρόεδρος της Κίνας έχει απαγορεύσει το γκολφ σε όλα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας του. Ο πατέρας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγιστάνας των ακινήτων, ο πατέρας του Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε ως επαναστάτης, έγινε υπουργός Προπαγάνδας και κατέληξε στη φυλακή. Ο Ντόναλντ ήταν άτακτος και τα αρχικά του ονόματός του είχαν γίνει στους συμμαθητές του συνώνυμο της τιμωρίας. Ο Σι ήταν συγκρατημένος και ανέκφραστος, αλλά λόγω της έκπτωσης του πατέρα του από τα κομματικά αξιώματα υπέστη μεταξύ άλλων την τιμωρία να φοράει ένα ταπεινωτικό καπέλο και να περπατάει στη μέση του χωριού, καθώς γύρω του όλοι –μεταξύ αυτών και η μητέρα του –ήταν υποχρεωμένοι να φωνάζουν: «Ντροπή στον Σι Τζινπίνγκ».
Δύο κουλτούρες, δύο κόσμοι, δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι συναντώνται σήμερα στο πολυτελές εξοχικό του αμερικανού προέδρου, στη Φλόριδα, το Μαρ-α-Λάγκο. Ο κινέζος πρόεδρος έφθασε εκεί χθες το βράδυ και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: από το να διαφωνήσουν πλήρως καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ ο Τραμπ σχεδόν σε κάθε ομιλία του κατηγορούσε την Κίνα για άδικες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των ΗΠΑ, με τους Κινέζους να ενοχλούνται αλλά να μην κάνουν δημόσια σχόλια, μέχρι την περίπτωση ο Σι να επιτρέψει μια συμβολική νίκη του Τραμπ στο εμπόριο ώστε να δώσει θετική ώθηση στη συνάντηση. Αλλωστε ο κινέζος πρόεδρος θέλει να δείξει στο εσωτερικό του κοινό ότι μπορεί να χειριστεί τη σχέση με τον αμερικανό ομόλογό του και να αποφύγει κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μήνυμα που θα ενισχύσει την εξουσία του ενώ η ηγεσία του κινεζικού ΚΚ ετοιμάζεται για συνέδριο φέτος.
Μπορεί η προεκλογική ρητορική του Τραμπ να ήταν σκληρή, αλλά μετά την εγκατάσταση στο Λευκό Οίκο τα πράγματα άλλαξαν. Δεν επέβαλε δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές όπως είχε απειλήσει. Και όταν έστρεψε την προσοχή του στην Ταϊβάν, ο Σι κράτησε σκληρή στάση και ο Τραμπ γρήγορα υπαναχώρησε –όπως δηλαδή είχαν προβλέψει αξιωματούχοι στο Πεκίνο. Τον περασμένο μήνα όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επισκέφθηκε την κινεζική πρωτεύουσα, είπε ακόμα και τις αγαπημένες εκφράσεις της κινεζικής ηγεσίας για «αμοιβαίο σεβασμό» και «λύσεις με τις οποίες θα κερδίσουν όλοι».
Το Πεκίνο δεν έχει ξεχάσει το μάθημα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλοί στην Κίνα θεωρούν τον Τραμπ «χάρτινο τίγρη» που έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του σε βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί η κινεζική ηγεσία. Εχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να υποστηρίξει τη ρητορική του, ο Σι δεν έχει πολλούς λόγους να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του, όπως π.χ. να αυξήσει τις πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι επισκέπτες από το Πεκίνο γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή ο Τραμπ μέσα από τις πολυτελείς χρυσοποίκιλτες αίθουσες του Μαρ-α-Λάγκο θα αποπειραθεί μια εντυπωσιακή επίδειξη αντιπαράθεσης. Ωστόσο δεν ανησυχούν. Ασε τον Τραμπ να στέλνει tweet, λένε. Ο Σι παίζει μεγαλύτερο παιχνίδι.
Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο ηγέτες δεν αναμένεται να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, ούτε να δώσουν συνέντευξη Τύπου. Θα συναντηθούν όμως με μια ομάδα δημοσιογράφων από τις δύο χώρες. Βέβαια, όλα μπορεί να αλλάξουν την τελευταία στιγμή.