Φορτηγό μπήκε μέσα σε κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης. Η αστυνομία επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους ο ένας εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι έχει συμβεί με τον οδηγό του φορτηγού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μεταφορικής εταιρείας Spendrups, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλεμμένο: «κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο»

«Ένα όχημα τραυμάτισε ανθρώπους στο Ντροτνινγκάταν» είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο Reuters. To Ντροτνινγκάταν είναι μεγάλος εμπορικός δρόμος στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος σκεπασμένοι με κουβέρτες.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέντ σε δήλωσή του αναφέρει ότι όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο SVT ότι είδε το φορτηγό να πέφτει στο κατάστημα. «Έριξε κάτω οκτώ άτομα εκεί και είδα τέσσερις σορούς λίγο μακρύτερα. Μία γυναίκα με ένα μικρό παιδί παρέλυσε εντελώς και απλά στεκόταν ακίνητη. Την άρπαξα, μαζί με μια άλλη γυναίκα και μας πέταξα όλους σε μία σκάλα»

Δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο είπε ότι όταν το φορτηγό έπεσε στο πλήθος, ένας άνδρας ξέφυγε, κρατώντας ένα όπλο.

Η σουηδική αστυνομία δεν έχει συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού που εξαπέλυσε επίθεση σήμερα στη Στοκχόλμη, όμως έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άνδρα που αναζητείται.

“Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το πρόσωπο”, ανέφερε ένας αξιωματικός, δείχνοντας τη φωτογραφία ενός άνδρα, σχετικά νεαρής ηλικίας, που φορά μια μαύρη κουκούλα.

Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο.

Η αστυνομία τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι επίκειτο επίθεση στη Σουηδία.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσαν ότι δύο άτομα που είχαν συλληφθεί και ανακρίθηκαν δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ύποπτα για κάποιο έγκλημα.

Διεθνής συμπαράσταση

«Επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους μας είναι επίθεση εναντίον όλων μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και συνέχισε «Μία από τις πιο ζωντανές και γεμάτες χρώμα πόλεις φαίνεται ότι χτυπήθηκε από αυτούς που θέλουν να βλάψουν τον τρόπο ζωής μας. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι της Σουηδίας και οι Σουηδικές Αρχές μπορούν να υπολογίζουν στο ότι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τους υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, δήλωσε μέσω Tweeter

«Η καρδιά μου βρίσκεται στην Στοκχόλμη απόψε».

Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με φορτηγό η οποία προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους και πολλούς τραυματισμούς στο κέντρο της Στοκχόλμης.

«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις σκανδιναβικές χώρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νορβηγικής αστυνομίας Σε συνέχεια του τραγικού συμβάντος οι αστυνομικές δυνάμεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Νορβηγίας και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν οπλισμό μέχρι νεωτέρας, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και στα σύνορα με τη Σουηδία δεν συμβαίνει. Την ίδια ώρα η Φινλανδίκη Αστυνομία αύξησε τις περιπολίες της στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.