Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο την Πέμπτη, αφιερώνοντας χρόνο για να γνωριστούν αυτοί και οι σύζυγοί τους προτού εισέλθουν στα δύσκολα θέματα περί εμπορίου και ασφάλειας που περιπλέκουν τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να συζητήσει με τον Σι τις ανησυχίες για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και να τον προτρέψει να δράσει εντονότερα για τον περιορισμό των πυρηνικών βλέψεων της Βόρειας Κορέας, ωστόσο δεν αναμένονται μεγάλες συμφωνίες για κανένα από τα θέματα αυτά.

Ο Σι και η σύζυγός του, Πενγκ Λιγιουάν, διέσχισαν δρόμο με φοινικόδεντρα όπου είχε παραταχθεί τιμητικό άγημα του στρατού, στο πολυτελές θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Στην είσοδο του κεντρικού οικήματος που, όπως και το συγκρότημα, έχει χτιστεί με ισπανικά πρότυπα, τους υποδέχθηκαν ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Τα δύο ζεύγη πόζαραν για φωτογραφίες στο επίσημο σαλόνι του θερέτρου και δείπνησαν υπό το φως των κεριών σε περίκομψο, ιδιωτικό σαλόνι με επίμηκες τραπέζι για 30 άτομα στολισμένο με κόκκινες και κίτρινες ανθοδέσμες.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εισέλθουν σε πιο λεπτομερείς συζητήσεις επί θεμάτων εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής σήμερα Παρασκευή, ενώ θα ολοκληρώσουν τη συνάντηση κορυφής με γεύμα εργασίας.

Ο Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη στρατηγική της εμπορικής σχέσης που θα βασίζεται στην «αρχή της αμοιβαιότητας», όπως την ονομάζουν οι σύμβουλοί του, μεταξύ των δύο χωρών.

Εχει φέρει τους ανώτατους οικονομικούς και εθνικούς συμβούλους του στη Φλόριντα για τη συνάντηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν, και ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Ακόμα και αν μοιραζόμαστε την επιθυμία να συνεργαστούμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν από την Κίνα στα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Φλόριντα.

Η συνάντηση κορυφής φέρνει μαζί δύο ηγέτες που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί ως προσωπικότητες – ο συχνά θυελλώδης Τραμπ, με τάση να εκφράζεται με θυμωμένα tweets, και ο Σι, εξωτερικά ήρεμος, μετρημένος και αυστηρά τυπικός, με μηδαμινή γνωστή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης.

Οι Κινέζοι ανησυχούν για το πρωτόκολλο

Αυτό που ανησυχεί τους Κινέζους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα πρωτοκόλλου περισσότερο από τις πολιτικές αντιθέσεις, είναι ο κίνδυνος να εκθέσει τον Σι ο απρόβλεπτος Τραμπ, καθώς αρκετοί ξένοι ηγέτες έχουν βιώσει δύσκολες στιγμές με τον νέο πρόεδρο.

«Το να εξασφαλίσουμε ότι ο πρόεδρος Σι δεν θα εκτεθεί δημόσια είναι υψηλή προτεραιότητα για την Κίνα», είπε κινέζος αξιωματούχος.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν δηλώσει ότι ο Τραμπ πρέπει να διατυπώσει άμεσο και χωρίς περιστροφές λόγο στις συνομιλίες του με τον Σι.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να βγει από τη συνάντηση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα επαναφέρουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας εδώ στις ΗΠΑ, στους τομείς εκείνους που έχουν λεηλατηθεί από τις ληστρικές και προστατευτικές πρακτικές της Κίνας», είπε η Χόλι Χαρτ, επικεφαλής νομικών θεμάτων για την ένωση εργατών της χαλυβουργίας των ΗΠΑ.

«Δεν περιμένω μεγάλη ευκαιρία στο εμπόριο. Νομίζω ότι αυτό που θα δείτε είναι ότι ο πρόεδρος θα διευκρινίσει στον Σι και δημόσια αυτά που ζητάμε», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί ότι το Πεκίνο υποτιμά το νόμισμά του για να βοηθήσει το εμπόριο, η κυβέρνησή του ωστόσο δεν φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία της Κίνας ως χειραγωγού του νομίσματός της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς θα χρειαστεί να εισαγάγει ποινές μετά από τέτοια καταγγελία.

Η πιο επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή για τους δύο ηγέτες είναι πώς να πείσουν την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την απρόβλεπτη συμπεριφορά της με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, που έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Η Βόρεια Κορέα εργάζεται για την κατασκευή πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Ενώ ο Τραμπ ευελπιστεί στην ενεργή δράση της Κίνας για να περιορίσει τις εκτοξεύσεις, η Κίνα διατείνεται ότι η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη.