Με περισσότερη αισιοδοξία ατενίζουν πλέον τα στελέχη των εταιρειών το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς παρά την οικονομική αβεβαιότητα οι επιχειρήσεις αισιοδοξούν για την ανάπτυξή τους, και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η αναντιστοιχία που καταγράφεται μεταξύ της αύξησης των κερδών και των μισθών.

Οπως σημειώνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομία το 2017: Ξεπερνώντας την αβεβαιότητα», μπορεί η αβεβαιότητα να μην έχει αντικατασταθεί από τη βεβαιότητα, αλλά οι επιχειρήσεις σήμερα γνωρίζουν προς τα πού βαδίζουν. Αυτό δεν συνέβαινε απαραίτητα παλιότερα, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλης Καζάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για πωλήσεις και κερδοφορία των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικές, αν και παράγοντες πιθανής αστάθειας εξακολουθούν να παραμένουν οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι σημαντικότερες προκλήσεις για το επόμενο έτος είναι αυτές που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην Ιταλία και τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα.

Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, η επιχειρηματική αισιοδοξία έχει φτάσει το 37% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η Grant Thornton. Την ίδια ώρα όμως αρκετές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης χρέους. Για τη χώρα μας αναφέρεται ότι η απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά αισιοδοξίας να μειώνονται συνεχώς. Δύο από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία, σύμφωνα με την έκθεση. Προβληματισμό προκαλεί επίσης η «μικρή αλλά αισθητή» μείωση που σημειώνουν οι εξαγωγές σε σχέση με το 2015 και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση αποτελεί η αναντιστοιχία των κερδών με την αύξηση των μισθών. Την ώρα που 50% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι περιμένουν αύξηση κερδοφορίας φέτος, μόνο 20% αυτών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, σημειώνει η Grant Thornton. Η εταιρεία κάνει λόγο για «κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου μέσα στο 2017». Οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία σε συνδυασμό με την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια για τις ανισότητες στα εισοδήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «μια σειρά από πολιτικές ανατροπές», ιδιαίτερα σε χώρες όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλή, αναφέρεται στην έκθεση.