Στη Μάλτα γκρεμίστηκε κάθε γέφυρα που μπορεί να επεδίωκε να ρίξει μελλοντικά ο Αλέξης Τσίπρας προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για τη Φώφη Γεννηματά, με φόντο τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ –και το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει η ίδια κατά την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη, όπου υποδέχθηκε τα μηνύματα από τη Βαλέτα.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ εμφανίστηκε αποφασισμένη να κλιμακώσει τον πόλεμο με το Μαξίμου μέσα και από μια ιδιαίτερα σκληρή ρητορική, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ο κεντροαριστερός χώρος διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα. Τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις της όσο και στις ιδιωτικές συζητήσεις που είχε σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά επέκρινε με δριμύτητα την κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για «προσύμφωνο της Μάλτας» που, όπως είπε, διέγραψε όλες τις δήθεν κόκκινες γραμμές του Πρωθυπουργού χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα αντίμετρα και το ζήτημα του χρέους.

Εν μέσω καυστικών σχολίων για τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που οδηγούν σε «τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση», η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα ούτε θα συναινέσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση της χώρας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ενισχυμένη στην Κρήτη. Το χειροκρότημα όταν επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία της στο Ηράκλειο, αναδεικνύει και τις «πολεμικές διαθέσεις» της κομματικής βάσης, η οποία στην Κρήτη εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για αδιέξοδη πολιτική, ενώ με εμφανή διάθεση ειρωνείας τον προέτρεψε να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να λάβει την απάντηση στο ερώτημα που πρόσφατο ο ίδιος έθεσε για το ποιοι παίζουν τις κουμπάρες εις βάρος της χώρας.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το νησί που επί δεκαετίες υπήρξε το πολιτικό προπύργιο του Κινήματος, απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης και, επιμένοντας σε έναν «διμέτωπο» που βάζει απέναντι και τη ΝΔ, ζήτησε εθνική συνεννόηση –μακριά από τις λογικές πόλωσης –για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις γαλάζιες προτάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ανέφερε ότι οι λύσεις στις οικονομικές παθογένειες δεν βρίσκονται μέσα από «νεοφιλελεύθερες δεξαμενές σκέψεις», ενώ έστρεψε τα βέλη της κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την άρνησή της να συναινέσει σε μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρείαλαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εγκαίνια στο Ρέθυμνο. Πλαισιωμένη από τους πρώην υπουργούς Μανώλη Οθωνα και Βασίλη Κεγκέρογλου, η Φώφη Γεννηματά εγκαινίασε το βράδυ του Σαββάτου τα νέα γραφεία του κόμματος στο Ρέθυμνο, σε μια ανοιχτή διαδικασία –ουσιαστικά έγινε στον δρόμο και όχι σε κάποιο γραφείο –στην οποία έδωσαν το «παρών» όλα τα τοπικά στελέχη του κόμματος από τον χώρο της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης αλλά και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, τα οποία διατηρούν τους δικούς τους ισχυρούς δεσμούς με τη βάση του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

Η προσυνεδριακή περιοδεία της επικεφαλής της ΔΗΣΥ στην Κρήτη ολοκληρώθηκε με ανοιχτή ομιλία στα Χανιά, όπου προβλήθηκε το Σχέδιο Ελλάδα, το οποίο έχει εκπονήσει η Χαριλάου Τρικούπη και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε οικονομία, κράτος και φορολογία, προβλέποντας πιλοτικά αναπτυξιακά projects για κάθε περιφέρεια της χώρας. Ιδιαίτερη παρουσία στο ακροατήριο είχαν εκπρόσωποι από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της Κρήτης, οι οποίοι –εκτός από ντόπια τσικουδιά που προσέφεραν στη Φώφη Γεννηματά –μετέφεραν και το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας από τα κυβερνητικά μέτρα, πρωτίστως στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό τους.