Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» κατευθύνεται προς τη Χερσόνησο της Κορέας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό Ωκεανό. «Η αμερικανική διοίκηση στον Ειρηνικό έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο “USS Carl Vinson” να είναι διαθέσιμο και παρόν στον Δυτικό Ειρηνικό ως προληπτικό μέτρο» τόνισε ο εκπρόσωπος Ντέιβ Μπέναμ, επικαλούμενος την αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. «Κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη η αυξημένη παρουσία».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, το καθεστώς της Πιoνγιάνγκ είχε χαρακτηρίσει ασυγχώρητη επιθετική ενέργεια το πολλαπλό πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η ενέργεια των ΗΠΑ απέδειξε ότι η απόφαση της Πιονγιάνγκ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ήταν η σωστότερη επιλογή, καθώς η διεθνώς διπλωματικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα θεωρεί τη Συρία στρατηγικό της σύμμαχο. Πριν από τρεις ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μονομερή δράση για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που η Κίνα δεν βοηθήσει στο ζήτημα.

Ο Βίκτορ Τσα, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα Ασίας, δήλωσε ότι η επίθεση στη Συρία θα ενισχύσει την άποψη στην Κίνα ότι ο Τραμπ δεν είναι σαν τον Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή είναι «μη προβλέψιμος και δεν αποφεύγει τη χρήση βίας» – κάτι που μπορεί να ωθήσει την Κίνα να δράσει. «Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει τώρα να πάρει πιο σοβαρά υπόψη του τις απειλές του Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Ντένις Ουάιλντερ, πρώην αναλυτής της CIA για την Κίνα. «Δεν γνωρίζουμε πώς έχει επηρεαστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως ο περίγυρός του θα ανησυχεί για μια πιο επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον».

Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η Κίνα φοβάται πως εάν ασκηθεί μεγάλη πίεση στη Βόρεια Κορέα θα διαλυθεί η οικονομία της και θα προκληθεί προσφυγική κρίση. Το Πεκίνο ανησυχεί επίσης ότι μια πιθανή κατάρρευση θα οδηγήσει σε επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα κι έτσι τα αμερικανικά στρατεύματα στην Κορεατική Χερσόνησο θα φθάσουν μέχρι τα σύνορα της Κίνας.