Ματωμένο θα είναι το φετινό Πάσχα για τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες, πρώτα στην πόλη Τάντα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων και στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη σκορπίζοντας τον τρόμο στην χριστιανική κοινότητα μιας χώρας που έχει πέσει και άλλες φορές θύμα θρησκευτικής βίας.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Τάντα, μιας πόλης 400.000 κατοίκων στο Δέλτα του Νείλου, γύρω στο 9.30 το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε μαζί του έξω από τον ναό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, τη μεγαλύτερη εκκλησία των Κοπτών στην πόλη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν ένας αστυνομικός δεν απέτρεπε τον βομβιστή θυσιάζοντας τον εαυτό του να εισέλθει στον ναό. Λίγο πριν είχε αποχωρήσει από την εκκλησία ο Πάπας των Κοπτών Θεόδωρος Β’, ο οποίος είχε χοροστατήσει στη λειτουργία.

Στον Αγιο Γεώργιο, αντίθετα, φαίνεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό της ενώ πολλά από τα θύματα φέρεται ότι είναι παιδιά. Η στιγμή της έκρηξης έχει καταγραφεί σε βίντεο καθώς τη λειτουργία κάλυπτε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εκτυλίχθηκαν εικόνες χάους: ο ναός είχε γεμίσει από διαμελισμένα πτώματα μέσα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έξω ένα εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε σε έναν νεαρό άνδρα για τον οποίο θεώρησε ότι είχε εμπλοκή στην επίθεση.

O πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας. Την ευθύνη και για τις δυο επιθέσεις σε μια χώρα της οποίας η πλειονότητα είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και το 10% Κόπτες, ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά: τον περασμένο Δεκέμβριο η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας στο παρεκκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου το οποίο γειτνιάζει με την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 28 άτομα ενώ είχαν τραυματιστεί πολλές δεκάδες.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν μεμονωμένες επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών κατά χριστιανών της Αιγύπτου. Από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου επτά χριστιανοί δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές στην Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας Βορείου Σινά. «Οι εκκλησίες και τα σπίτια των Κοπτών έχουν δεχθεί επιθέσεις εμπρησμών, μέλη της κοπτικής κοινότητας έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λεηλατηθεί», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο Μάρτιο.

Η επίθεση σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο. Η επίσκεψη θεωρείται υψηλού συμβολισμού για τις σχέσεις του χριστιανικού με τον μουσουλμανικό κόσμο. «Προσευχόμαστε για τα θύματα της επίθεσης» δήλωσε χθες ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας τον ομόλογό του της Κοπτικής Εκκλησίας αδελφό και εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια. «Στον ιδιαίτερα αγαπητό αδελφό μου, Πάπα Θεόδωρο τον Β’, στην Κοπτική Εκκλησία και σε όλη τη χώρα της Αιγύπτου, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων και των τραυματιών και είμαι στο πλευρό των συγγενών όπως και σε εκείνο όλης της κοπτικής κοινότητας» ανέφερε ο Φραγκίσκος ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 28 και 29 Απριλίου.

Καλά στην υγεία τους οι Ελληνες

Πηγές του ελληνικού προξενείου διαβεβαίωσαν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όλοι οι Ελληνες της Αιγύπτου είναι καλά στην υγεία τους. Ο έλληνας πρόξενος έκανε μάλιστα γνωστό ότι υπήρξε ένας Αιγυπτιώτης που βρέθηκε πολύ κοντά στην επίθεση στον Αγιο Μάρκο, αφού αυτή σημειώθηκε μόλις λίγα τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα όπου λειτούργησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη διπλή επίθεση κατά των χριστιανών Κοπτών. «Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε.