Οι μεγαλόσωμες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία σε σύγκριση με τις μικρόσωμες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 20% πιθανότητες να την παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή, κυρίως στις ηλικίες μετά τα 60 έτη.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Όπως είπε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroPrevent 2017,που πραγματοποιήθηκε στη Μαλάγα της Ισπανίας, η δρ Άνικα Ρόζενγκρεν, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ, στη Σουηδία, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγάλο μέγεθος σώματος στα 20 έτη και η αύξηση του σωματικού βάρους από τα 20 έως τα 45, αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής στους άνδρες.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν αν το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 1.522.358 γυναίκες τις οποίες παρακολούθησαν επί 16 χρόνια κατά μέσον όρο.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 7.001 γυναίκες είχαν νοσηλευθεί με κολπική μαρμαρυγή σε μέση ηλικία 49 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες, αναλόγως με το ύψος και τα κιλά τους (από τον χαμηλότερο έως την υψηλότερο σωματότυπο).

Σε σύγκριση με όσες είχαν το χαμηλότερο ύψος και κιλά, όσες είχαν τα υψηλότερα είχαν 2,61 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την αρρυθμία αυτή.

Μάλιστα ο κίνδυνος να εκδηλωθεί αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με το ύψος και τα κιλά, αρχίζοντας από το 16% σε όσες ανήκαν στην δεύτερη χαμηλότερη ομάδα σωματότυπου.

Οι γυναίκες που ανήκαν στον υψηλότερο σωματότυπο ήσαν κατά μέσον όρο 9 εκατοστά πιο ψηλές (1,70 μέτρα έναντι 1,61 μέτρων κατά μέσον όρο), ζύγιζαν 28 κιλά περισσότερα (82 κιλά έναντι 54 κιλών κατά μέσον όρο) και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (28 kg/m2 έναντι 21 kg/m2).

«Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως είναι το επακόλουθο σχετιζομένων με την παχυσαρκία μεταβολικών αλλαγών, αλλά υπάρχει και μία άλλη αιτία: οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι, ακόμα κι αν δεν είναι παχείς, έχουν μεγαλύτερους κόλπους στην καρδιά, επομένως πάλι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

»Ευτυχώς, όμως, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος από άλλες αιτίες».

Η δρ Ρόζενγκρεν επισήμανε ότι ο απόλυτος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες της μελέτης ήταν πολύ χαμηλός (μόλις 0,5%), αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ήταν ως επί το πλείστον νεαρές και μεσήλικες (στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ υψηλότερος).

Και κατέληξε: «Για τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, το μεγάλο ύψος μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή, επομένως καλό είναι οι ψηλοί άνθρωποι να αποφεύγουν τα περιττά κιλά, ανεξάρτητα από το φύλο τους».