Είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οι πελάτες της ΔΕΗ που έπεσαν θύμα όχι της κρίσης αλλά του «ηθικού κινδύνου» που τροφοδότησαν όσοι πολιτεύτηκαν με το πρόταγμα του Δεν Πληρώνω. Τώρα για όλους αυτούς η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει.

Δεν μιλώ φυσικά για τους 480.000 καλόπιστους οφειλέτες που έσπευσαν τον τελευταίο χρόνο να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά για τους 1.584.000, που καθησυχασμένοι από τη ρητορική του Δεν Πληρώνω εξακολουθούν να συσσωρεύουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη την Παρασκευή στους αναλυτές, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των περυσινών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Το οξύμωρο είναι ότι πολλοί από τους υπουργούς που κόπτονται σήμερα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ –ανάμεσά τους και όσοι επιδιώκουν τη συνταγματική κατοχύρωση του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού –είναι οι ίδιοι που υπονόμευσαν τη θέση της με τη συνθηματολογία τους. Τώρα ανακαλύπτουν ότι τζάμπα ρεύμα δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και τζάμπα λαϊκισμός.