Οne man show μαθαίνω θα δώσει απόψε (19.00) στο ΕΒΕΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά με την προσωπική πολιτική του ιδιότητα, καθώς μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα αποτελούν «τάση» συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κοτζιάς λοιπόν είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνει η Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω και μαθαίνω ότι θα μιλήσει για θέματα του χαρτοφυλακίου του, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι το Brexit. Είμαι περίεργος να δω αν η εν λόγω εκδήλωση είναι πράγματι αυτό που φαίνεται και ότι ο υπουργός θα αρκεστεί μόνο στην ανάλυση ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου του ή αν έχει σκοπό να μας δώσει… ειδήσεις!

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ως υπουργός, τώρα, ο Κοτζιάς έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ελληνοτουρκικά ενόψει του δημοψηφίσματος στη γείτονα, που συμπίπτει με το Πάσχα (16 Απριλίου).

Αυτό γιατί, όπως μαθαίνω, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης –σχεδόν τρεις μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας –θα ζητήσουν να μάθουν ποια θα είναι η γραμμή πλεύσης της ελληνικής διπλωματίας σε περίπτωση επικράτησης των θέσεων Ερντογάν όπως και σε ενδεχόμενη ήττα του επίδοξου σουλτάνου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης θα περιστραφεί, μαθαίνω, και γύρω από τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Αλλωστε, για τη «συγκομιδή» Κοτζιά από το ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος –υπενθυμίζω –προσφάτως είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση προς τον υπουργό. Ευκαιρία, λοιπόν, να δοθούν και απαντήσεις!

Κουμουτσάκος στο Φανάρι

Κι αφού ο λόγος για τον Κουμουτσάκο να σας πω ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ναούς Κοπτών στην Αίγυπτο τον βρήκαν στο Φανάρι, όπου είχε και λεπτομερή ενημέρωση από συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι οποίοι ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ παρακολούθησε μαζί με την οικογένειά του την Θεία Λειτουργίαγια την Κυριακή των Βαΐων στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Πατριάρχη με τον οποίο και συνομίλησε (φωτογραφία).

Ο Κουμουτσάκος επισκέφτηκε και το Ζωγράφειο Λύκειο,ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στηνΚωνσταντινούπολη, το οποίο σήμερα φιλοξενεί μόνο 150 μαθητές. Μαθαίνω ακόμα ότι εντυπωσιάστηκε και από την επίσκεψη του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί περιηγήθηκε στους κήπους και τη Βιβλιοθήκη της Σχολής και ξεναγήθηκε στο ναΰδριο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος, από τον ηγούμενο μητροπολίτη Μοσχονησίων Απόστολο. Ιδανική συνθήκη για να μπει κανείς σε κλίμα κατάνυξης, ενόψει του Πάσχα.