Στη Μάλτα η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός επώδυνου συμβιβασμού. Η αποκωδικοποίηση της συμφωνίας όμως σε όρους τεχνικούς, όταν θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πότε και ποιοι ακριβώς θα πληρώσουν τη νύφη των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να κρύβει νέο γύρο ανατροπών και πιέσεων με ορατό τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων σε μια ατμόσφαιρα που ήδη έχει αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα μάλιστα ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν δραστικά στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία, ενώ ενδεχόμενοι σοβαροί κραδασμοί στο σενάριο της ανάπτυξης (κανείς πλέον δεν υιοθετεί την πρόβλεψη για επέκταση της οικονομίας κατά 2,7% φέτος) κρύβουν κινδύνους, απειλώντας να φέρουν τα μέτρα πολύ κοντά.

Το επικρατέστερο σενάριο πάνω στο οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει πολιτικά η κυβέρνηση πατούσε μέχρι πρότινος σε διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια, έως το 2020, με την ελληνική οικονομία να μπαίνει σε μια τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης από φέτος. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι το Βερολίνο θα κρατήσει σκληρή γραμμή, απαιτώντας τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, ενώ το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται τις προβλέψεις για απογείωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έδωσε τα χέρια στη Μάλτα με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη αλλά και με το κουαρτέτο των δανειστών σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο προβλέπει περικοπές 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις το 2019 και αύξηση φοροεσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2020 από τη μείωση του αφορολογήτου στη ζώνη των 5.600-5.900 ευρώ. Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, υπάρχει ήδη συμφωνία να έρθουν όλα τα μέτρα το 2019. Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και νέες ανατροπές στα εργασιακά, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει επικοινωνήσει μόνο ένα μέρος του πακέτου.

Οι επερχόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο δεν αποκλείεται να ανοίξουν μέτωπο με τα συνδικάτα, τα οποία ήδη μέσω ανακοινώσεων τονίζουν πως οι αλλαγές στον θησαυρό των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστούν εν ολίγοις «άνθρακα», δεδομένου ότι το κέρδος εξαντλείται σε ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις (επεκτασιμότητα των συμβάσεων και αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης), οι οποίες προβλέπεται ούτως ή άλλως να επανέλθουν όταν η χώρα απαγκιστρωθεί από τα Μνημόνια.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ήδη το κλίμα των ενδεχόμενων νέων δυσκολιών προέκυψε από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Μάλτας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες», διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία».

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα συνδέονται ευθέως με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο μέτωπο της ανάπτυξης. Η βουτιά 1,2% στην ύφεση, η οποία καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, και το γεγονός ότι η περσινή χρονιά έκλεισε τελικά με μηδενική επέκταση συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός ιδιαιτέρως υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το 3,5% του ΑΕΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πιο συγκρατημένος, έκανε λόγο για πλεόνασμα 3%.
Στην παρούσα φάση, κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβώς ήταν το περσινό πλεόνασμα. Η Eurostat, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ τον πρώτο κύκλο διευκρινίσεων επί των αρχικών στοιχείων που εστάλησαν και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σταλούν και τα νεότερα δεδομένα. Οι ανακοινώσεις έχει σχεδιαστεί να γίνουν στις 21 Απριλίου από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα συνολικά στοιχεία για όλες τις χώρες της ευρωζώνης θα ανακοινωθούν στις 24 του μήνα από τη Eurostat.

Λίγο αργότερα, αλλά σίγουρα μετά τις 24 Απριλίου αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να σφραγιστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν, αλλά και το νέο Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον στο μεταξύ το Ταμείο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, έστω και με ένα συμβολικό ποσό. Από κοντά, έρχεται η ώρα της Βουλής, για την ψήφιση των νέων μέτρων.