«Φτώχεια, περικοπές, υπερφορολόγηση». Οι τρεις λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη ΝΔ μετά το Eurogroup της Μάλτας προαναγγέλλουν τη σκληρή γραμμή που θα χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επικεντρώνοντας πλέον τα πυρά της στα νέα επώδυνα μέτρα τα οποία προβλέπει η συμφωνία και δικαιολογούν ακόμη περισσότερο –όπως χαρακτηριστικά τονίζεται –το εκλογικό αίτημα.

«Τα μέτρα είναι πάρα πολύ σκληρά και τα χρεώνεται εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση Τσίπρα» διαμηνύουν από την Πειραιώς. Γι’ αυτό η ΝΔ, προσθέτουν, «πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια ακριβώς είναι αυτά αλλά και να αναφερθεί διεξοδικά στις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού συνασπισμού για το βαρύ φορτίο που θα σηκώσουν οι πολίτες». Εκτιμούν δε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά το «σύμφωνο της Μάλτας» –δεχόμενος και εσωκομματικά πυρά –και έτσι κρίνεται κατάλληλη η στιγμή να αυξηθεί κι άλλο η γαλάζια πίεση. Οι βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει να κλιμακώνουν την επίθεσή τους, εστιάζοντας τη σκληρή κριτική τους στη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου. Μιλούν ξεκάθαρα για τέταρτο Μνημόνιο και για επώδυνο πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για αύξηση της φτώχειας.

«Ορισμός της προπαγάνδας». Ενδεικτική της νέας στόχευσης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΔ αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού «ορισμό της προπαγάνδας» που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος, σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός «δεν λέει ούτε λέξη» για τη φτώχεια, την άγρια υπερφορολόγηση και τη νέα μείωση των συντάξεων καθώς και για τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους.

Επιτελικά γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την κυβέρνηση πως η ατέρμονη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα για τη χώρα και θα στοίχιζε ακριβά στους πολίτες. Οπως προσθέτουν, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν προετοιμασμένη και είχε «προπονηθεί» για την άμυνα ζώνης που θα επέλεγε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, μιλώντας στους πολίτες μόνο για τα «υποτιθέμενα αντίμετρα». Συνεπώς, λένε, η ΝΔ θα δώσει έμφαση στα σκληρά μέτρα αλλά και στη μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας και τη νέα επιβάρυνση των πολιτών.

Επιπλέον, βασική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπενθυμίζει διαρκώς στους πολίτες πόσο ανακόλουθοι είναι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. «Ελεγαν πως δεν θα υπήρχαν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα και τώρα φέρνουν περικοπές και υπερφορολόγηση. Για ακόμη μία φορά έλεγαν ψέματα» σχολιάζουν δηκτικά από την οδό Πειραιώς.

Μονόδρομος οι εκλογές. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερο βάρος στη νέα συμφωνία και το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την οικονομία αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της μεθαυριανής συζήτησης για την υγεία, ακυρώνοντας τον «αντιπερισπασμό» που αναζητεί η κυβέρνηση μέσω του αιτήματος για εξεταστικές επιτροπές, όπως τονίζεται με έμφαση.

Την ίδια ώρα, το αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες όχι μόνο διατηρείται αμετάβλητο, αλλά πλέον συνδέεται με τη γενική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί οποιοδήποτε ζήτημα και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, όπως υπογραμμίζεται από την Πειραιώς. Η στρατηγική του κόμματος, άλλωστε, εδώ και μερικές ημέρες είχε αρχίσει να προσαρμόζεται στην επόμενη ημέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι αρμόδιοι τομεάρχες αλλά και οι βουλευτές επικεντρώνουν ήδη την κριτική τους σε τομείς της καθημερινότητας, όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια.