Στη δοκιμασμένη τακτική της πόλωσης και της αναζήτησης εχθρών καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς τη θριαμβολογία για την πολιτική απόφαση του Eurogroup της Μάλτας διαδέχεται ο προβληματισμός για τον τελικό λογαριασμό της συμφωνίας και τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, από Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση βουλευτές που θεωρούνται επίφοβοι για νέους αιφνιδιασμούς μετά το χτύπημα από Φίλη και 53+ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα από την πλευρά Σόιμπλε και τη διαφαινόμενη εμπλοκή με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί να λυγίσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και τους σκληρούς του Ταμείου και να πετύχει συνολική συμφωνία έως το τέλος Απριλίου, η οποία θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το χρέος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ξεκλειδώσει η διαδικασία ψήφισης των μέτρων, με τον Πρόεδρο της Βουλής να την τοποθετεί χρονικά στις αρχές Μαΐου. Τα μέτρα για το χρέος επιδιώκεται παράλληλα να αποτελέσουν αντίβαρο για τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι βουλευτές, ενώ ο Νίκος Βούτσης στις ίδιες δηλώσεις (Real FM) μίλησε για ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων στο διάστημα που θα ακολουθήσει ώς την εφαρμογή τους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν επίσης ότι δεν θα χρειαστεί η αναμονή έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά μπορεί να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πάντως, δεν αποκλείεται τελικά τα μέτρα να νομοθετηθούν και σε δόσεις, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τους θεσμούς.
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ. Τις επόμενες 15-20 ημέρες, αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η εσωτερική ζύμωση για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και την αποφυγή νέων κραδασμών, όπως αυτοί που καταγράφηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ομάδας των 53+ ούτε έμειναν ούτε πρόκειται να μείνουν στο κείμενο με τις 13 υπογραφές αμφισβήτησης της συμφωνίας της Μάλτας και, εμμέσως, της τακτικής Τσίπρα. Η στάση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία φέρεται να δήλωσε στη συνεδρίαση πως είναι δύσκολο να ψηφίσει αυτά τα μέτρα, είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται –και τον προβληματισμό της δείχνουν να συμμερίζονται και άλλοι βουλευτές, έστω κι αν δεν μοιράζονται τη σκέψη αυτή φωναχτά. Ούτως ή άλλως, όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση της ΚΕ δείχνουν ότι προσωπικά ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα δεν θα περάσουν αβρόχοις ποσί τη διαδικασία, καθώς η ομάδα των 53+ θέτει με το κείμενό της ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης και ταυτότητας.
ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ. Μετά τη χθεσινή παρουσία του στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός καταφεύγει σε νέα προσπάθεια ανάτασης του ηθικού στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η οποία συνδυάζεται με στροφή στην καθημερινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τις σήραγγες των Τεμπών θα κόψει σήμερα νέες κορδέλες εγκαινιάζοντας τον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών.
Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, εξάλλου, είναι για την κυβέρνηση η αυριανή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία. Σε συνδυασμό με τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά –η οποία ξεκινά άμεσα το έργο της, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Νίκος Παρασκευόπουλος -, η συζήτηση θα μετουσιώσει την κυβερνητική επιδίωξη να επαναφέρει στον πολιτικό διάλογο το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και να χτυπήσει με τη σκανδαλολογία την αντιπολίτευση.
Οπως φάνηκε άλλωστε και από την ομιλία του στην ΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να «τσουβαλιάσει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ μια πρόγευση του «σκληρού ροκ» έδωσε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια: «Η ΝΔ που πριν από λίγο καιρό μας καλούσε να πάρουμε “τόσα και άλλα τόσα μέτρα” αλλά και ο κ. Κικίλιας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για τη συμφωνία της 7ης Απριλίου. […] Εάν τελικά η δήλωση του κ. Κικίλια προκύπτει από ασύγγνωστη άγνοια ή από πρόθεση διαστρέβλωσης, λίγο ενδιαφέρει» αντεπιτέθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ποντάροντας στο χαρτί της πόλωσης.