Ο ένας στόχος είναι ασφαλώς οι «αλλόθρησκοι» –από τους οποίους πιθανότατα δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Αλλά οι τζιχαντιστές, συμφωνούν οι αναλυτές, έχουν έναν μεγαλύτερο στόχο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Ο διπλός αυτός στόχος ήταν εμφανής στη διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρώτα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή των Βαΐων προκειμένου να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπός τους όχι μόνο στη χριστιανική κοινότητα των Κοπτών της Αιγύπτου, αλλά και διεθνώς. Πραγματοποιήθηκαν, όμως, και μόλις δύο ημέρες μετά την επιστροφή του Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τον αιγύπτιο ομόλογό του ως έναν στενό σύμμαχο απέναντι στην ισλαμιστική βία. Στο όνομα αυτής της συμμαχίας η Ουάσιγκτον παραβλέπει τις επιδόσεις του καθεστώτος Σίσι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: τις μαζικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις. Αυτό που προέχει για τον Λευκό Οίκο, επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», είναι η διάθεση του Σίσι να μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και να προστατεύει τη χριστιανική κοινότητα. Από το προχθεσινό χτύπημα αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η δουλειά αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Ο Σίσι κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναθέτοντας τη φύλαξη των εκκλησιών στις δυνάμεις του στρατού, ενώ τη χώρα του πρόκειται να επισκεφθεί στα τέλη του Απριλίου ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος.
Θρήνος υπό δρακόντεια μέτρα. Η χθεσινή ημέρα βρήκε τις οικογένειες των θυμάτων συγκεντρωμένες στη Μονή του Αγίου Μηνά. Ηταν ένας θρήνος υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ την ίδια ώρα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Τα φέρετρα των 17 θυμάτων είχαν τοποθετηθεί στην πλακόστρωτη αυλή έξω από το μοναστήρι, ενώ οι αστυνομικοί ερευνούσαν όλα τα οχήματα που έμπαιναν στον χώρο και δεκάδες άρματα μάχης είχαν πάρει θέση κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την περιοχή με το Κάιρο. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν τις απειλές της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της» ανέφερε στο επίσημο ανακοινωθέν του το υπουργικό συμβούλιο. Θα ληφθούν επίσης μέτρα για να «διατηρηθεί η ασφάλεια σε όλη τη χώρα, να προστατευθούν η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία και οι ζωές των πολιτών» πρόσθεσε.
Ο στρατός και οι απειλές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας όσον αφορά τις συλλήψεις και τις παρακολουθήσεις προσώπων. Ο πρόεδρος Σίσι, αφού διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί για να προστατεύσει τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας, ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων για την προστασία των συνόρων. Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί και με άλλες επιθέσεις εναντίον των χριστιανών στην Αίγυπτο. «Καθώς ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει δύναμη και ισχυρό δίκτυο αντικατασκοπίας, οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να επιλέξουν εύκολους στόχους για να χτυπήσουν» εξηγεί στη «Ρεπούμπλικα» ο ιστορικός του χριστιανισμού και αναλυτής Φίλιπ Τζένκινς. «Οι χριστιανικές εκκλησίες είναι ιδανικοί στόχοι από αυτήν την άποψη. Με την επιλογή αυτή οι τρομοκράτες φιλοδοξούν να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της Αιγύπτου αλλά και να φέρουν την αιγυπτιακή ηγεσία ενώπιον ενός διλήμματος: πώς να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία χωρίς να φανεί ότι υπερασπίζεται τους χριστιανούς εις βάρος των μουσουλμάνων».