H εικόνα της να επιθεωρεί τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, έγκυος επτά μηνών, έγινε σύμβολο της κυβέρνησης Θαπατέρο. Ηταν Απρίλιος του 2008 και πέντε ημέρες νωρίτερα η Κάρμε Τσακόν είχε γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της Ισπανίας. Την Κυριακή, η πολιτικός που είχε διεκδικήσει και την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου, τα ισπανικά μέσα όμως αναφέρουν ότι έπασχε από καρδιοπάθεια. Η Τσακόν που μεγάλωσε στη Βαρκελώνη, είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας από το 2008 έως το 2011 και γέννησε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου. Οι φήμες ήθελαν να επιστρέφει πολύ γρήγορα στο γραφείο της και να θηλάζει το μωρό της σε ειδικό χώρο μέσα στο υπουργείο.
«Εγκυος ή όχι» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού στο Αφγανιστάν, «για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι πρώτη μου υποχρέωση ήταν να επισκεφθώ εκείνους που ρισκάρουν τη ζωή τους για υψηλές αξίες: την ελευθερία των άλλων. Μια έγκυος γυναίκα δεν είναι άρρωστη. Είναι σίγουρα πιο δύσκολο να είσαι ταμίας και να πρέπει όλη ημέρα να στέκεσαι όρθια. Ηθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας» είχε εξηγήσει τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελ Παΐς». Ολοκληρώνοντας την ομιλία της στους ισπανούς στρατιώτες είχε πει: «Λοχαγέ, διατάξτε προσοχή». Η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία. Ηταν γυναίκα, ήταν η πρώτη υπουργός Αμυνας, ήταν Καταλανή και ήταν μόλις 38 ετών.
Από χθες η Ισπανία πενθεί μια από τις πρωτοπόρους πολιτικούς της, μια γυναίκα που, όπως μαθαίνουμε τώρα, είχε εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά και γι’ αυτό οι γιατροί από παιδί τής είχαν συστήσει να ζήσει ήρεμη ζωή χωρίς εντάσεις. Τους παράκουσε πάρα πολλές φορές. Θεωρητικά, όπως είχε πει σε άλλη συνέντευξή της, κάποια που είχε τέτοιο πρόβλημα υγείας δεν θα μπορούσε να γίνει μητέρα. Ο γιος της σήμερα είναι 8 ετών και ονομάζεται Μιγκέλ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο την είχε επιλέξει αρχικά ως υπουργό Οικισμού το 2007 και έναν χρόνο αργότερα αντικατέστησε στο υπουργείο Αμυνας τον Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο. Κατά τη διάρκεια της υπουργίας στο Αμυνας πέτυχε την απόσυρση των ισπανικών δυνάμεων από το Κόσοβο –η ηγεσία του ΝΑΤΟ την επέπληξε γι’ αυτό –και την απελευθέρωση βάσκων αλιέων που είχαν απαχθεί από σομαλούς πειρατές.
Για τον σοσιαλισμό. Η Κάρμε Τσακόν έγινε μέλος της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ηλικία 18 ετών, ενώ σπούδαζε νομικά και δούλευε παράλληλα ως πωλήτρια σε κατάστημα με ρούχα. Αρχισε την πολιτική της καριέρα ως δημοτική σύμβουλος στη Βαρκελώνη και ανέβηκε σταδιακά στην κομματική ιεραρχία. Το 2011, αφότου ο Θαπατέρο και οι Σοσιαλιστές έχασαν τις εκλογές έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Εχασε από τον αντίπαλό της Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα για μόλις 22 ψήφους. Αποφάσισε να πάει για έναν χρόνο στη Φλόριδα, για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Η παραίτηση του Ρουμπαλκάμπα μετά την αποτυχία του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2014 της έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, αποφάσισε όμως να μην το κάνει. «Το πρόβλημά μας δεν είναι εσωκομματικό» είχε γράψει στους συντρόφους της. «Είναι έλλειμμα κοινωνικής αξιοπιστίας. Οταν λέμε αριστερά πρέπει να πηγαίνουμε αριστερά. Για να ανακάμψουμε πρέπει να δείξουμε ειλικρίνεια, να ανοίξουμε τον εαυτό μας στην κοινωνία και να την ακούσουμε».
Τα έσπασε με τους καταλανούς Σοσιαλιστές διαφωνώντας με την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία. «Το πολιτικό μου μέλλον δεν είναι σημαντικό» είπε. «Θα παλέψω για τα εκατομμύρια Καταλανούς και Ισπανούς που επιθυμούν να προχωρήσουν μαζί. Σε μια ενιαία Ισπανία, μέσα στην Ευρώπη».