Στα 5,30 ευρώ διαμορφώνεται,λόγω ανταγωνισμού,η ελάχιστη τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του Ινστιτούτου από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν στις τιμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Τρίτη διαμορφώνεται στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 2017 το μέσο τυπικό καλάθι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, που, αν αφιερώσουν χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών, μπορούν να εξοικονομήσουν άνω του 20% της δαπάνης τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.

Παράλληλα, φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαφορετικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξάδα αυγών πωλείται από 1,19 ευρώ έως 2,46 ευρώ με εύρος τιμής 52%.

Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται από 1,33 ευρώ έως 1,85 ευρώ το κιλό με εύρος τιμής 28%. Το αλεύρι για όλες τις χρήσης κοστίζει από 0,65 ευρώ έως 0,97 ευρώ το κιλό (33%). Τα 500 γρ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 ευρώ έως 7,68 ευρώ (48%). Η βαρελίσια φέτα πωλείται από 5,68 ευρώ έως και 8,59 ευρώ το κιλό (34%), ενώ το γιαούρτι στοιχίζει από 2,25 ευρώ έως 3,6 ευρώ το κιλό (38%).