Τον Δεκέμβριο του 2013, τα τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα υπόκεινται σε μερική απαγόρευση δύο ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από τρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, στις οποίες αναφέρονταν οι αποδεδειγμένες επιβλαβείς επιπτώσεις των τριών ουσιών στις μέλισσες.

«Περιμέναμε στα τέλη του 2016 να υπάρχει νέα γνωμοδότηση από την Αρχή για παράταση της απαγόρευσης. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουμε κάποια απάντηση. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ως πάγια θέση την πλήρη και καθολική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην Ελλάδα. Στα δύο χρόνια της απαγόρευσής τους (που ήδη έχουν γίνει τρία περιμένοντας τη γνωμοδότηση της EFSA) δεν χάθηκαν ούτε οι σοδειές ούτε το εισόδημα των αγροτών ούτε πεινάσαμε, όπως απειλούσαν οι εταιρείες. Είδαμε όμως να ανακάμπτουν οι πληθυσμοί των μελισσών – ιδίως στις χώρες της Ευρώπης όπου η μελισσοκομία στηρίζεται κυρίως σε καλλιεργούμενα φυτά για παραγωγή μελιού – και να αυξάνεται παράλληλα η παραγωγή μελιού» σημειώνει η Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίαστρος – επόπτρια Μελισσοκομίας στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει η ίδια, υπάρχει ένα ρεύμα νέων ανθρώπων προς το μέλι. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, ο αριθμός των μελισσοκόμων στη χώρα μας αγγίζει τους 25.000.

«Πάντα είχαμε προβλήματα με τη χρήση των φυτοφαρμάκων και τους ψεκασμούς, αλλά τα προβλήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν όταν στη ζωή μας μπήκαν τα νεονικοτινοειδή. Περί τα 10 χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς τα νεονικοτινοειδή είναι σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες γιατί έχουν διάρκεια. Δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια ανάσα οι μέλισσές μας. Από τα 630 μελισσοσμήνη που είχα, το 2005 έχασα πάνω από 300, το 2006 έχασα τα περισσότερα και αναγκάστηκα να αγοράσω άλλα 120 μελίσσια για να παραμείνω μελισσοκόμος. Δεν είναι μόνο ότι αντιμετωπίζουμε ως μελισσοκόμοι τα προβλήματα αυτά και μειώνεται η παραγωγή μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και στο περιβάλλον και στην ίδια μας τη ζωή. Καθετί που επηρεάζει τη μέλισσα κάποια στιγμή μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει και σε μας. Η δεκαετία που πέρασε είναι καταστροφική για την ελληνική μελισσοκομία και ελπίζω η προσωρινή ευρωπαϊκή απόφαση να γίνει οριστική» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας στο πλαίσιο της καμπάνιας της Greenpeace.