Η χθεσινή παραίτηση του Φοίβου Δεληβοριά από την προεδρία του ΜΕΤΡΟΝ, του συνδικαλιστικού οργάνου των καλλιτεχνών, και του αντιπροέδρου Παναγιώτη Καλαντζόπουλου δίνει νέα διάσταση στο οξυμμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την ΑΕΠΙ. Η διαίρεση μάλιστα προχώρησε και στους κόλπους των δημιουργών. Πενήντα από αυτούς ακολούθησαν τις παραιτήσεις και με δημόσια επιστολή τους δηλώνουν τη στήριξή τους στους δύο δημιουργούς, ενώ προαναγγέλλουν την ίδρυση νέου σωματείου. Ανάμεσά τους οι Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμητρα Γαλάνη, Μάνος Ελευθερίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Κυπουργός, Παύλος Παυλίδης, Λένα Πλάτωνος, Μπάμπης Στόκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιώργος Χατζιδάκις.

ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ. Πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος στις πρώτες γραμμές της επιστολής του εξηγεί πως βασικός λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι ότι «από την άνοιξη του 2016 και μετά, τα μέλη του ΔΣ Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος κινούνται ενάντια στη συλλογική βούληση του Σωματείου μας. Μέχρι την άνοιξη του 2016 οι διαφωνίες αυτές έμεναν εντός του ΔΣ και όλοι υποστηρίζαμε προς τα έξω τις αποφάσεις της ΓΣ και της εκάστοτε πλειοψηφίας του ΔΣ. Ξαφνικά, από τον Μάρτιο του 2016 –και παρά τις διαφωνίες της πλειοψηφίας του ΔΣ –τα μέλη Φάμελλος, Δρογώσης, Τασσόπουλος (μαζί ή ατομικά) 1α. συμμετείχαν σε επίσημες συναντήσεις των μετόχων της ΑΕΠΙ με στελέχη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας γραμμή αντίθετη από αυτήν του Σωματείου, 1β. συμμετείχαν –με πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ –σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά».

ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Τον δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο αντιπρόεδρος του ΜΕΤΡΟΝ Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο οποίος λέει ότι αιτία της παραίτησής του είναι ότι η παρούσα πλειοψηφία του ΔΣ (Φάμελλος, Τασσόπουλος Δρογώσης, Ανδρέου) είναι σε δυσαρμονία με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 22/2/2017 και ότι παραβιάζεται και καταστρατηγείται η βούληση της πλειοψηφίας. «Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον θα ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια συνέχισης συνεργασίας με πρόσωπα με τα οποία διαπιστώνω αγεφύρωτες πολιτικές διαφωνίες. Σαν ιδρυτικό μέλος έδωσα, τα τελευταία 5 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου για μια επόμενη μέρα, με δίκαιη και διαφανή συλλογική διαχείριση. Πολλές φορές πίστευα ότι ματαιοπονώ, ότι “σπρώχνω τοίχους”». Ο Καλαντζόπουλος όμως λέει ότι πως καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων ήταν «ένα απόγευμα που γύρισε τα πάντα. Η συνάντηση του “Μ” στο ΥΠΠΟ με τον Νίκο Ξυδάκη το 2015. Πείστηκε και έδωσε εντολή να γίνει ο έλεγχος της Ernst & Young. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος και μόνο δικαιώνει τον λόγο ίδρυσης του “Μ”. Για πρώτη φορά έχουμε απτές αποδείξεις με στοιχεία πως η ΑΕΠΙ δεν διαχειρίζεται αλλά λυμαίνεται τα πνευματικά μας δικαιώματα κι αυτό συνέβη για έναν και μόνο λόγο –γιατί επιμέναμε να ρωτάμε. Ολα αυτά τα χρόνια, από τη μια, υπήρχε ένα εσωτερικό μέτωπο που μας έβαζε φρένο λέγοντας “μη ρωτάτε, μη σκαλίζετε…” και από την άλλη, συνάδελφοι σε θεσμικό ρόλο που επέλεγαν με τη σιωπή τους να νομιμοποιούν μια απαράδεκτη διαχείριση μέσω ηθελημένης άγνοιας. Στο κείμενο παραίτησής του ο Φοίβος Δεληβοριάς περιγράφει με ακρίβεια τις αυτόνομες και μυστικές κινήσεις το καλοκαίρι του 2016 των μελών του ΔΣ Φάμελλου, Τασσόπουλου και Δρογώση».

ΦΑΜΕΛΛΟΣ – ΔΡΟΓΩΣΗΣ. Οι καλλιτέχνες Μανώλης Φάμελος και Στάθης Δρογώσης έστειλαν στο «Νσυν» τη δική τους απάντηση: «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΜΕΤΡΟΝ το καλοκαίρι, που αποφάσισε να σταλεί επιστολή που να συσπειρώνει τους δημιουργούς ενάντια στο άρθρο 45. Την ομόφωνη αυτή απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης ακύρωσε η τότε πλειοψηφία του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Ενώ συνδιαμόρφωσε την επιστολή, στη συνέχεια αποφάσισε να μην την υπογράψει έπειτα από παρέμβαση του νομικού μας συμβούλου.

Αποτέλεσμα πάντως αυτής της μαζικής διεκδίκησης του καλοκαιριού είναι βελτιώσεις του νομοσχεδίου που πραγματικά, όπως αναφέρει και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ζητούσαν όλοι οι δημιουργοί. Αλλωστε πολλοί από όσους συγκροτούν την κίνηση των 450 τώρα, συμμετείχαν με τις υπογραφές τους αλλά και πιο ενεργά στην καλοκαιρινή εκείνη πρωτοβουλία. Εγκαλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά τον εαυτό τους;

Στην πορεία προέκυψαν συγκλίσεις και στο τελικό σχέδιο του νόμου το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε ομόφωνα κάποιες παρεμβάσεις. Ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος το ΜΕΤΡΟΝ κράτησε ενιαία ομόφωνη στάση στις διεκδικήσεις του προς την Πολιτεία και την ΑΕΠΙ, μέχρι που η αιφνιδιαστική εισήγηση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου δίχασε το σώμα των μελών.

Είναι απολύτως ντροπιαστικό για τον κλάδο μας να στοχοποιείται κάθε διαφορετική άποψη και να ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της ΑΕΠΙ. Θα απαντήσουμε λεπτομερειακά σε όλες τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον μας σε επιστολή που θα ακολουθήσει».