«Μηδενική ανοχή» είναι το πολιτικό μήνυμα του Ανδρέα Ξανθού με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατά την χρονική περίοδο 1997 – 2014.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η διαφθορά έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», προσθέτοντας ότι το «πάρτι είχε λίγους οργανωτές αλλά πολλούς συμμετέχοντες».

Ανεβάζοντας τους τόνους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην οδό Αριστοτέλους αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι «οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες».

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η απάντηση του υπουργού Υγείας στην ερώτηση γιατί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής δεν καλύπτει και το διάστημα από το 2014 έως και σήμερα.

Ο κ. Ξανθός επικαλέστηκε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει το «ηθικό» και «πολιτικό δικαίωμα» να ζητάει έρευνα για εκείνη την περίοδο, καθώς αποτελεί σάρκα του ΕΣΥ και εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι του συστήματος.

Και πρόσθεσε «Ο λόγος είναι γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε τη συζήτηση και γιατί δε θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε εν δυνάμει όλοι ίδιοι», επιμένοντας ότι «δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

Ποινικές και πολιτικές ευθύνες θα διερευνήσει και θα αποδώσει η επιτροπή της Βουλής για σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το “μαύρο χρήμα” της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας».

«Μιλάω για 85 δισ. ευρώ δαπάνη μαύρου χρήματος και υπερτιμολόγηση φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών, αντιδραστηρίων, εξετάσεων διαγνωστικών, μικροβιολογικών ή απεικονιστικών, εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης με υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση, για όλο το αδιαφανές σύστημα μέχρι το 2010 που λειτουργούσε και στο υπουργείο Ανάπτυξης -εκεί ήταν η τιμολόγηση, που εκτινάχθηκε από 2 δισ. ευρώ το 2003 στα 5,5-6 δισ. ευρώ δαπάνη μόνο των Ταμείων το 2009 και προστίθεται άλλο 1,5 δισ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία εκείνη την περίοδο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Ηταν ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το… “μοιράσι” του» (σ.σ. μερίδιο)» υποστήριξε ο κ. Πολάκης.

Αναφέρθηκε και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο, όπως είπε, «αντί για Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, μετατράπηκε προοδευτικά σε μαγαζί ρουσφετολογικών διορισμών, μοιράσματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα κάποιων “μελετών” που ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο πρακτικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα… Μία διαδικασία μετατροπής του σε μηχανισμό ελέγχου όλων των ΜΜΕ, μεγάλων και μικρών, πανελλαδικά, μέσα από το μοίρασμα διαφημιστικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ΜΜΕ να λιβανίζουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, οτιδήποτε κι αν έκαναν, είτε σπαταλούσαν, είτε κουτσούρευαν δαπάνες».