Αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία Διαφθοράς σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε για το κρίσιμο αυτό πόστο τη διάδοχο της Ελένης Ράικου, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με τη θέση αυτή.

Νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την επόμενη διετία θα είναι η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μετέχει ήδη στον στενό πυρήνα της ομάδας που συνδράμει το έργο των Οικονομικών Εισαγγελέων. Από τη θέση αυτή, μάλιστα, τελευταία έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις έρευνες από τις διάφορες λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η επιλογή της Τουλουπάκη έγινε με τη θετική ψήφο δέκα μελών του ΑΔΣ, ενώ –κατά πληροφορίες –διαφορετική άποψη διατύπωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος με κριτήριο την ιεραρχία στον χώρο της Δικαιοσύνης πρότεινε άλλους «αρχαιότερους» εισαγγελείς από τη νεοεκλεγείσα συνάδελφό τους.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκκρεμεί μια σειρά από μείζονος σημασίας έρευνες όπως είναι οι δικογραφίες για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Τράπεζα Αττικής, τις υποθέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και τη μεγάλη υπόθεση με τη έρευνα της Novartis, την οποία στο έγγραφό της η Ράικου, όταν ζήτησε την άμεση αντικατάστασή της, χαρακτήρισε «ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».