Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαννέα ετών από τον θάνατό του, τέλεσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Ο Ιερώνυμος ήθελε με την τελετή να τιμήσει τη μνήμη ενός ιεράρχη που έμεινε στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής επί 24 χρόνια, αλλά και γιατί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δική του πορεία μέσα στην Εκκλησία.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος επί Σεραφείμ έγινε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, το 1978, και τρία χρόνια αργότερα εξελέγη μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και ήταν ένας από τους ιεράρχες που εμπιστευόταν ο Σεραφείμ. Ενδεικτικό είναι ότι στον Ιερώνυμο είχε ανατεθεί από τον Σεραφείμ η… ειδική αποστολή (μαζί με τον τότε Δημητριάδος Χριστόδουλο) των συνομιλιών της Εκκλησίας με την Πολιτεία επί υπουργίας Τρίτση για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν στο τρισάγιο ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Χθες πάντως ο Ιερώνυμος έστειλε και το δικό του μήνυμα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Εκκλησίας Κοπτών στην Αίγυπτο. Μετά τη συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή με τον πρεσβευτή του Ιράν στην Ελλάδα Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε τη βία και τόνισε πως «η θρησκεία ενώνει τους ανθρώπους. Τα τραγικά γεγονότα στην Αίγυπτο οφείλονται στον φανατισμό και στην κακία των ανθρώπων. Eχουμε υποχρέωση εμείς να ενώνουμε τα διεστώτα με τον καλύτερο τρόπο».