Εάν ήταν ή εάν γίνει καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς, τι διαφορετικό θα έκανε για την Ελλάδα από αυτά που κάνουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε; Στην άμεση διαχείριση της ελληνικής κρίσης, τίποτα διαφορετικό. Θα έκανε ακριβώς τα ίδια. Αυτό βγαίνει από την απάντηση που έδωσε χθες στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» κατά τη συνάντησή του με τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ενιαία γραμμή, εκφράζεται από την καγκελάριο και δεσμεύει όλα τα μέλη της κυβέρνησης, είπε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του συγκυβερνώντος SPD. Η θέση της κυβέρνησης είναι ο συγκερασμός των θέσεων των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση. Φυσικά και των Σοσιαλδημοκρατών.
«Αναζητήσαμε και βρήκαμε τη λύση από κοινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη συζήτηση των τελευταίων ημερών» εξήγησε ο Σουλτς. «Περιμένω ότι οι συμφωνίες που έκλεισαν στο Eurogroup θα καταστήσουν εφικτή την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» πρόσθεσε.
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Ο Μάρτιν Σουλτς συνήθως είναι λαλίστατος, χειμαρρώδης. Χθες μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο ήταν πρωτίστως προσεκτικός. Αλλά ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός για τον τρόπο που θα πορευτεί προεκλογικά και μετεκλογικά. Μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να κάνει πειράματα, π.χ. με τα ευρωομόλογα. Ακόμα και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνέδεσε άμεσα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γραμμή την οποία ακολουθεί και ο Σόιμπλε.
Αν η κυβέρνηση Τσίπρα ήλπιζε ότι με τον Σουλτς θα απαλλαγεί από τον Σόιμπλε, οι χθεσινές τοποθετήσεις του υποψήφιου καγκελάριου και προέδρου του SPD διέλυσαν μία ακόμη «αυταπάτη».
Ο πρόεδρος του SPD άγγιξε και το ευαίσθητο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, την οποία συνέδεσε ευθέως με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. «Το ζήτημα πώς θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πώς θα γίνει βιώσιμη η ανάπτυξη της οικονομίας της εξαρτάται από τον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Περιμένει ότι όσα συμφωνήθηκαν θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή και θα τηρηθούν και από τις δύο πλευρές, και από τους πιστωτές και από την Ελλάδα. «Πρέπει να έχουμε ενδιαφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα πλεονάσματα και τα τεράστια βήματα που έγιναν για αυτό δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο» εκτίμησε ο Σουλτς.
Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για απειλή του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Γκάμπριελ ότι το SPD θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό για να προκληθούν πρόωρες εκλογές, εάν η καγκελάριος Μέρκελ δεν βάλει φρένο στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. «Για φημολογίες που υπάρχουν σε ελληνικά Μέσα δεν θα τοποθετηθώ, υπάρχει αρκετή φημολογία σε γερμανικά Μέσα» είπε.
Ο ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ ΚΑΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ.Ως πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριζε το ευρωομόλογο. Ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD, κάλυψε τη στροφή 180 μοιρών με ένα λογοπαίγνιο για το όνομα, ομόλογο «Μποντ». «Το πιο ενδιαφέρον στο Μποντ είναι το Τζέιμς» είπε ο Σουλτς. «Εχουμε δημιουργήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM» συμπλήρωσε. Στον ESM συμμετέχει η Γερμανία με 27%. «Με τον τρόπο αυτόν εξαντλούνται και τα υπόλοιπα ερωτήματα στο θέμα αυτό» κατέληξε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD.
Πώς αξιολογεί ο Μάρτιν Σουλτς τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Και στο ερώτημα αυτό ο Σουλτς παρέπεμψε στον «κανονισμό λειτουργίας» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Προβλέπει ότι η θέση της κυβέρνησης προσδιορίζεται σε μια εσωτερική διαδικασία συντονισμού μεταξύ των υπουργείων» σημείωσε. Υπό την έννοια αυτή, με την επιρροή του SPD, που όταν έχει τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντικαγκελάριο, προσδιορίζει τη στάση της κυβέρνησης και με τις θέσεις του γίνεται ο απαραίτητος συγκερασμός. Στο τέλος «δεν είναι στάση της CDU ή του SPD, αλλά στάση της γερμανικής κυβέρνησης που είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη αυτής της κυβέρνησης» είπε ο Σουλτς. «Αξιολογώ τη στάση του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας που επετεύχθη», συμπλήρωσε, «είναι μια συμφωνία της λογικής». Διότι ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη».
* Χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση της Μέρκελ στην καγκελαρία με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής των πέντε παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.