Η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε, Φον Τισενχάουζεν μιλώντας χθες για το Eurogroup της Μάλτας ξεκαθάρισε:

«Μπορώ να σας πω για την απόφαση στη Βαλέτα. Δεν μπορώ να σας πω για τις δηλώσεις Τσίπρα, δεν τις γνωρίζω. Υπάρχουν και διαφορετικές μεταφράσεις.

Παραπέμπω στην απόφαση της Βαλέτα την οποία παρουσίασε ο Ντεϊσελμπλούμ. Ο Τσακαλώτος έκανε παρόμοιες δηλώσεις.

Στη Βαλέτα επισφραγίστηκε ότι οι θεσμοί, το Eurogroup και η Ελλάδα επέτυχαν συμφωνία για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει τώρα να υλοποιήσει η Ελλάδα. Είναι δύο βασικά βήματα. Το ένα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που πρέπει να έρθει το 2019. Το άλλο είναι η φορολογική μεταρρύθμιση που πρέπει να υλοποιηθεί το 2020. Εκεί, στη Βαλέτα, αποφασίστηκε επίσης ότι αυτά τα δύο μέτρα πρέπει τώρα να μετουσιωθούν σε νόμους. Ο Τσακαλώτος είπε στην Αθήνα ότι θα συμβεί το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή είναι η συμφωνία. Ισχύει για εμάς, για τους εταίρους που ήταν εκεί».

«Στη Βαλέτα, ζητούμενο ήταν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Η σειρά ήταν για όλες τις πλευρές από την αρχή η εξής: θέλουμε πρώτα να αποφασιστούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Διότι αυτό έχει καθοριστική επίδραση στον υπολογισμό της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα. Για αυτό είναι σωστό, πρώτα να κάνουμε το σύστημα βιώσιμο, να αναπροσαρμόσουμε τις δαπάνες και τα έσοδα σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε ο ελληνικός προϋπολογισμός να είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να στέκεται στα πόδια του».