Νομοθετικό πυρετό εκδηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω των μνημονιακών προαπαιτουμένων που δεσμεύεται να υλοποιήσει. Σε πλήρη αντίθεση με την αδράνεια που τη χαρακτήριζε τους προηγούμενους μήνες για νευραλγικά ζητήματα, σε διάστημα μόλις 48 ωρών παρουσιάζει δύο νομοσχέδια κλειδιά για τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αγώνα δρόμου κάνουν οι νομοθέτες για ακόμη ένα σχέδιο νόμου που αφορά το φάρμακο και αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ετσι, μόλις χθες αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων, με το οποίο καταργεί την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και θέτει σε λειτουργία την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Η νέα Αρχή θα εποπτεύει την τροφοδοσία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, των στρατιωτικών και πανεπιστημιακών νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και των νοσηλευτηρίων που διέπονται από ειδικές διατάξεις και λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, όπως είναι για παράδειγμα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Κεντρικοποίηση και εξαιρέσεις. Στόχος, όπως γίνεται σαφές και σε σχετικό δελτίο Τύπου, είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών του ΕΣΥ, με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και συνακολούθως την εξοικονόμηση πόρων με παράλληλο στοίχημα την πάταξη της διαπλοκής. Μοιραία λοιπόν η νέα Αρχή θα διαχειρίζεται ένα νευραλγικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στον χώρο της δημόσια υγείας, δεδομένου ότι πέρυσι η αγορά φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπερέβη τα 1,76 δισ.
Στο πλαίσιο της εξυγίανσης η νέα Αρχή, όπως προβλέπεται, θα εισηγείται στον υπουργό Υγείας τον σχεδιασμό για κεντρικές προμήθειες, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη «ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων ετών, τις ήδη καταγραφείσες τάσεις ζήτησης, τον προαπαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης, τα αποθέματα και τους ρυθμούς απορρόφησής τους καθώς και το ύψος της προαπαιτούμενης δαπάνης».
Εντούτοις και ενώ η ομαδοποίηση των προμηθειών αποτελεί προαπαιτούμενο, στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται σχετικές εξαιρέσεις. Οπως αναφέρεται ενδεικτικά, η συγκεντρωτική αγορά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους, θα πρέπει όμως να συνεκτιμώνται και «οι ειδικές συνθήκες αυτής της αγοράς».
Επιπλέον, «εξαιρούνται από την υποχρέωση ένταξης στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών προμήθειες των οποίων η προϋπολογισθείσα δαπάνη δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ».
Ο νομοθέτης προβλέπει επίσης ότι η Αρχή θα ελέγχει τα αποθέματα των νοσοκομείων και συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα διακίνησης υλικών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όταν προκύπτει ανάγκη.
Δισεπίλυτο παζλ. Γκρίζα ζώνη παραμένει το μέλλον της Πετρούλας Σαρτζετάκη. Υπενθυμίζεται ότι η κόρη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη είχε αναλάβει τον Μάρτιο του 2015 τα ηνία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (που καταργείται με το σχετικό σχέδιο νόμου), ως προσωπική επιλογή του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Τότε όπως και τώρα το νοικοκύρεμα των προμηθειών με την κεντρικοποίησή τους αποτελούσε το ζητούμενο. Παρά ταύτα, το διάστημα που μεσολάβησε αποδείχτηκε ότι ο τομέας αποτελεί δυσεπίλυτο παζλ, γεγονός που αποτυπώνεται και στα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές.
Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες επιμένουν ότι τουλάχιστον το 60% της συνολικής δαπάνης για την τροφοδοσία του ΕΣΥ πρέπει να επιτυγχάνεται από κεντρικούς διαγωνισμούς, η πραγματικότητα απέχει όμως μακράν από τις μνημονιακές επιταγές.
Σπάει η σιωπή. Εν τω μεταξύ, σήμερα το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει έπειτα από περίπου έναν χρόνο εκκωφαντικής σιωπής συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πρόκειται για ρύθμιση-τομή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους, στην οποία επενδύει πολλά και το Μαξίμου.
Ειδικότερα και όπως έχει προαναγγείλει ο Ανδρέας Ξανθός, το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 60 αστικά κέντρα της χώρας με στόχο τη δωρεάν καθολική κάλυψη και παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.