«Εδώ μπορείτε να παραγγείλετε το κατσικάκι σας και το αρνάκι σας. Μόνο ελληνικά, από την Πίνδο». «Καλό Πάσχα σε όλους με κοκορέτσι ελληνικό. Παραγγελίες μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη». Τις τελευταίες ημέρες τα προφίλ των Ελλήνων του Λονδίνου στο facebook βομβαρδίζονται με καταχωρήσεις ελληνικών ψητοπωλείων και παντοπωλείων –τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων στη Βρετανία –που στοχεύουν σε όσους έχουν επιλέξει να περάσουν το Πάσχα των Ελλήνων όχι με φόντο την ελληνική ύπαιθρο, αλλά με θέα τον Τάμεση.
Είναι όμως το φετινό Πάσχα το προτελευταίο που οι Ελληνες της Γηραιάς Αλβιώνος μπορούν να γευθούν άφοβα κοκορέτσι, γαρδούμπα και σπληνάντερο; Οι ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες κατάφεραν να «αντέξουν» στην Ευρώπη, καθώς η απαγόρευση πώλησης εντοσθίων αιγοπροβάτων που είχαν επιβάλει οι Βρυξέλλες έχει αρθεί –τουλάχιστον μερικώς –ενδέχεται όμως να μη γλιτώσουν από το… Brexit.
Τον Μάρτιο του 2019, όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κοινοτική νομοθεσία θα πάψει να ισχύει και θα αντικατασταθεί από εθνική. Θα μπορούσαν τα ελληνικά εδέσματα να απειληθούν από τον άγγλο νομοθέτη;
«Φοβάμαι ότι μπορεί να βγει κάποιος και να αποφασίσει ότι απαγορεύεται να πουλάμε κοκορέτσι και εντόσθια στη Βρετανία. Μετά το Brexit, τίποτε δεν αποκλείεται» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Μπαρδάνης, ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου Great στο Σόρντιτς του Ανατολικού Λονδίνου. Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση; «Θα αναγκαστούμε να… βαφτίσουμε το κοκορέτσι αλλιώς. Θα το λέμε φουά γκρα!» λέει αστειευόμενος ο Δημήτρης Μπαρδάνης, στο κατάστημα του οποίου διατίθενται σουβλιστό αρνί, κοκορέτσι, γαρδούμπα και κοντοσούβλι.
Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατανάλωση εσωτερικών οργάνων βοοειδών και αιγοπροβάτων ίσχυσε το 1998 με σκοπό να προστατευθούν οι καταναλωτές από τη νόσο των τρελών αγελάδων που τότε τρομοκρατούσε όλη την Ευρώπη. Αργότερα, όμως, η απαγόρευση ήρθη μερικώς. Σήμερα, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, απαγορεύεται μόνον η κατανάλωση σπλήνας και επιτρέπεται η πώληση όλων των άλλων μερών (μυαλό, οφθαλμοί, νωτιαίος μυελός και αμυγδαλές) αιγοπροβάτων έως 12 μηνών.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (ο βρετανικός ΕΦΕΤ) είχε ζητήσει από την Κομισιόν να γίνει καθολική απαγόρευση κατανάλωσης εντοσθίων αιγοπροβάτων, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε. Θα την υλοποιήσει η Βρετανία τώρα που φεύγει από την ΕΕ; «Θέλω να πιστεύω ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Οι προτεραιότητές τους θα είναι διαφορετικές» λέει ο Γουλιέλμος Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του ελληνικού παντοπωλείου Hellenic Gourmet, στο Γουντ Γκριν του Βόρειου Λονδίνου.
«Αν, όμως, απαγορευτεί το κοκορέτσι θα συμμορφωθούμε με την απόφαση, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα πουλάμε περισσότερα κατσίκια. Οι Ελληνες πάντα βρίσκουμε τη λύση» συμπληρώνει ο Γουλιέλμος Αλαφούζος, ο οποίος θα διαθέσει φέτος 70 αρνιά και κατσίκια και 120 κοκορέτσια.
Τα μεγάλα σουπερμάρκετ της Βρετανίας δεν πωλούν εντόσθια, διότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο μπορεί κανείς να τα βρει σε συνοικιακά κρεοπωλεία. Το κοκορέτσι φιγουράρει στο σάιτ του διάσημου βρετανού σεφ Τζέιμι Ολιβερ ως «ένας από τους πλέον λαχταριστούς ελληνικούς μεζέδες». «Στο δικό μας κατάστημα αγοράζουν κοκορέτσι κυρίως Ελληνες, αλλά τελευταία και Αγγλοι που έχουν γευτεί αυτά τα εδέσματα στις διακοπές τους στην Ελλάδα και τώρα τα αναζητούν εδώ. Φέτος θα ψήσουμε 100 κιλά κοκορέτσι και 400 κιλά αρνί» τονίζει ο Γουλιέλμος Μπαρδάνης.
Οι κανονισμοί
Νομοθετικός αγώνας δρόμου
Σχεδόν το σύνολο των κανονισμών για τα τρόφιμα στη Βρετανία προέρχεται από το κοινοτικό δίκαιο. Την περασμένη εβδομάδα, οι ενώσεις αγροτών της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Brexit για να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο που να ταιριάζει περισσότερο στους βρετανούς γεωργοκτηνοτρόφους. Δεν είναι, όμως, μόνο τα τρόφιμα. Το βρετανικό Δημόσιο έχει αποδυθεί σε «αγώνα δρόμου» για να μην προκύψει νομοθετικό κενό μετά το Brexit, καθώς οι ευρωπαϊκοί νόμοι (περίπου 19.000) πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο. Εν συνεχεία, η Βρετανία θα μπορεί να τους καταργήσει και να θεσπίσει καινούργιους ή να τους τροποποιήσει.