Στα όρια της φτώχειας βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου (με εισοδήματα 4.500 ευρώ τον χρόνο), ενώ οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Τις δραματικές αυτές επισημάνσεις διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Παράλληλα δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον των συντάξεων που έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα (απώλειες έως 50%). Οπως παρατηρεί ο Σάββας Ρομπόλης, η κατάσταση με το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020-2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Ελληνες που γεννήθηκαν το 1960. «Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη γεννήσεων τη μεταπολεμική περίοδο, θα δούμε ότι το 1960 είχαμε μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων».
Σύμφωνα με τον Ρομπόλη, «η συνεχής υποχώρηση των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στις συντάξεις. Οπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές μόνο τεσσάρων εργαζομένων. Η σύγκρουση των γενεών μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων έχει ήδη ξεκινήσει».

Επισήμανε ότι η προηγούμενη γενιά έδινε π.χ. στο σύστημα 100 μονάδες στο σύνολο του εργασιακού της βίου και έπαιρνε πίσω 80 μονάδες όταν συνταξιοδοτούνταν, ενώ η σημερινή γενιά των 30-45 χρόνων θα δώσει στο σύστημα 100 μονάδες για να της επιστραφούν 52.«Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων φθίνει συνεχώς, όπως και των νέων, καθώς πλέον οι εισφορές δίνονται για να πληρωθούν συντάξεις προηγούμενων γενεών, αφού δεν υπάρχει αποθεματικό από τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί αυτό δόθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες συνταξιοδότησης νέων συνταξιούχων» εξήγησε.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ. Κατά τον Σάββα Ρομπόλη, η οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική – εναλλακτική προοπτική του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα βασίζεται όχι στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού αλλά στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης (όχι βέβαια της ευέλικτης που θα προκαλέσει ετήσια αύξηση των ελλειμμάτων του ΣΚΑ κατά τα επόμενα χρόνια 1,8 δισ. ευρώ), τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, τα οποία ελλείπουν ανησυχητικά από τις πολιτικές της βίαιης αποδιάρθρωσης και απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης των δανειστών.

Στο μεταξύ, αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2017, υπενθυμίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, οι εισφορές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 έχουν περιληφθεί στο ειδοποιητήριο που έχει ήδη σταλεί ταχυδρομικά στους ασφαλισμένους και έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στον ιστότοπο efka.gov.gr.Ασφαλισμένοι που, ενδεχομένως, δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσής του μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.