Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από οκτώ σε έξι και επαναφορά της δυνατότητας ανάκτησης πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος, προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τα φυσικά πρόσωπα (αλλά και τα νομικά πρόσωπα όπως ίσχυε ήδη) έχουν περιθώριο υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου. Για τα φυσικά πρόσωπα έχει ήδη οριστεί ότι οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος είναι τρεις (διμηνιαίες) έως τα τέλη των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Για τα νομικά πρόσωπα, με τις διατάξεις της τροπολογίας οι δόσεις εξόφλησης του φόρου μειώνονται από οκτώ σε έξι μηνιαίες, με την πρώτη προθεσμία πληρωμής να λήγει πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, με την τροπολογία πρακτικά επανέρχονται σε ισχύ και το 2017 οι διατάξεις του περασμένου έτους. Ετσι και φέτος δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έχουν καταθέσει πινακίδες για να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας να τις πάρουν πίσω για διάστημα ενός μηνός καταβάλλοντας τα δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ή για ένα τρίμηνο καταβάλλοντας τα τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών. Εναλλακτικά δίνεται και η δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων και έως το τέλος του έτους. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται τόσα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας όσα και οι μήνες που απομένουν για το τέλος του έτους με προσαύξηση δύο δωδέκατων των ετήσιων τελών.