Ασφαλές καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας αναζητούν οι διεθνείς επενδυτές που προσπαθούν να προφυλάξουν τα κεφάλαιά τους από οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Από τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία μέχρι την ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις εντάσεις που έχουν αρχίσει να επιτείνονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή τη Συρία, οι αγορές προτιμούν αυτό το διάστημα να παίζουν περισσότερο άμυνα.

Ετσι τα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, γνωστά και ως Bund, υποχώρησαν χθες μόλις στο 0,20%. Νωρίτερα μάλιστα υποχωρούσαν έως το 0,192%. Τα επιτόκια των Bund βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το πολιτικό και οικονομικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Αυξημένο ενδιαφέρον υπήρξε στις αγορές και για άλλες μορφές επενδύσεων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά 16 δολάρια και διαμορφώθηκαν χθες στα 1.270,80 δολάρια η ουγκιά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από των γερμανικών, καθώς πλησιάζουν το 1%. Αναλυτές ανέφεραν στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν πορεία με πολλές διακυμάνσεις λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις εκλογές στη Γαλλία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον έχει αρχίσει να αυξάνει τη δύναμή του και το αριστερό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Η αβεβαιότητα για τις εκλογές στη Γαλλία ώθησε τον Φεβρουάριο πολλούς επενδυτές από την Ιαπωνία να πουλήσουν ποσότητες ρεκόρ από ομόλογα της χώρας. Το σπρεντ ανάμεσα στα επιτόκια των γερμανικών και των γαλλικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας βρίσκεται στις 75 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι εβδομάδων. Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων και χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία επειδή θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκιά τους. Στο μικροσκόπιο των αγορών έχει μπει επίσης η κατάσταση στη Συρία, όπου οδηγούνται προς αντιπαράθεση η ΗΠΑ με τη Ρωσία.