Η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1997 – 2014 συγκέντρωσε απόψε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων της Ολομέλειας, με 187 ψήφους υπέρ και 79 κατά.
Η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 151, και 21 βουλευτές ψήφισαν “παρών”.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.
Νωρίτερα είχε διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή με βαριές εκφράσεις, αλληλοκατηγορίες, ακόμα και ύβρεις.
Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε «βέρτιγκο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, ενώ, κάνοντας προσωπική αναφορά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη παρατήρησε ότι έβαλε όλα τα λεφτά του στην καταστροφή και τώρα που αυτή δεν ήρθε, αισθάνεται αμήχανα.
«Κατανοώ το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αντιπολίτευση και γι αυτό θα είμαι πιο επιεικής με τον κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη είναι σαν του τζογαδόρου που πάει στο καζίνο και χάνει συνεχώς.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για της Υγεία.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η β’ αξιολόγηση είναι ένα «βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται και το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει μια εθνική τραγωδία για το μέλλον».
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Με την τοποθέτηση «εμείς θα ψηφίσουμε την Εξεταστική αν συμφωνήσετε να την πάτε μέχρι σήμερα» η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας στην Υγεία έως και το τέλος του 2016 για όλα τα θέματα της Υγείας, με σκοπό την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας.
Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την δική της πρόταση το μόνο που επιχειρεί είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να παίξει πολιτικά παιχνίδια ενόψει των σκληρών μέτρων που υπογράφει, ενώ προφανώς δεν επιθυμεί την διερεύνηση των δικών της πεπραγμένων τα τελευταία δύομισι χρόνια. Αλλιώς, θα είχε συμπεριλάβει, και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και διερωτήθηκε γιατί δεν θέλει η συγκυβέρνηση να πληροφορηθεί ο κόσμος ποιος ωφελήθηκε από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών της, για τις λίστες Πολάκη, για τα ελλείμματα στον χώρο της Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα ψέματα των δήθεν προσλήψεων… «Αυτή η ιστορία της προπαγάνδας και του ψέματος πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει αν υπάρξει επιμήκυνση της Εξεταστικής ως και σήμερα» είπε η αγορήτρια της ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ρώτησε: «Γιατί κρατάτε ομπρέλα, κύριοι, αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται;».
Για πρόταση, που έχει στόχο την συγκάλυψη των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, όπως έγινε με την Εξεταστική για τα χρέη των κομμάτων και τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι και με αυτή την Εξεταστική, αυτοί που έκλεψαν τα λεφτά, εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος «θα βγουν λάδι» και με τη «βούλα» της Βουλής, μετά από την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να «καθαρίσει» το παλιό πολιτικό σύστημα και για τα «τερατώδη εγκλήματα» στον χώρο της Υγείας. Παρόλα αυτά, η ΧΑ θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή «για να αναδείξει τα σκάνδαλα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος.
«Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές επιτροπές» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, επικαλούμενος «την πείρα» του παρελθόντος που αποδεικνύει ότι «οι Εξεταστικές επιτροπές αξιοποιούνται ώστε να συσκοτίσουν, να παραπλανήσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα στα λαϊκά στρώματα».
«Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με το νέο μεγάλο έγκλημα και πολιτικό σκάνδαλο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο κ. Λαμπρούλης, εκτιμώντας πως όχι μόνο δεν πρόκειται «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά αντίθετα η σήψη, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή παραμένουν. «Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής και των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.α. Και αυτό καμία εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε καμία νομοθεσία» σημείωσε.
Όσον αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε, ότι το κόμμα του, «χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες», θα ψηφίσει «την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής της κυβέρνησης και εφόσον συμφωνηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία θα ψηφίσει και την πρόταση της ΝΔ».
Να διερευνηθούν τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων. Αφού η κ. Μεγαλοοικονόμου, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, σημείωσε πως «μια τέτοια παρωδία, μια τέτοια φιέστα, δεν μπορεί να τη στηρίξει», διότι -όπως υποστήριξε- ο χρόνος, αλλά κυρίως οι μέθοδοι διερεύνησης, είναι εσφαλμένοι. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο περιορισμός της Εξεταστικής Επιτροπής σε τόσο συγκεκριμένα αντικείμενα, αποδεικνύει πως για μια άλλη φορά μόνο απογοήτευση θα προκύψει και τίποτα ουσιώδες» κατέληξε.
«Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής πολιτικής επιτροπής με το βλέμμα όμως όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι -όπως εκτίμησε- «η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου». «Θα πρωταγωνιστεί η ατάκα και όχι το επιχείρημα, δεν θα εστιάσει στις προτάσεις, αλλά στις εντάσεις» ανέφερε. Επισημαίνοντας πως το Ποτάμι επιθυμεί να «διερευνηθεί όχι μόνο το χθες αλλά και το σήμερα», ο ειδικός αγορητής του κινήματος αιτιολόγησε πως το θέμα είναι διακομματικό και οριζόντιο, και διερωτήθηκε: «Γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ μόνον, ή επί ΝΔ; Δεν γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ;». «Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το διαφημιζόμενο ηθικό πλεονέκτημα της εκάστοτε κυβέρνησης υπάρχει και μια ανήθικη πλεονεξία των διαφόρων κυκλωμάτων και μηχανισμών στα παράκεντρα εξουσίας» είπε και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα αιτιολογώντας πως μόνο έτσι «θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:
– Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.
– Για την τιμολόγηση, την καταβολή φαρμακευτικής δαπάνης και τις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους.
– Για το «Ερρίκος Ντυνάν» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του ΕΕΣ που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς. Η πρόταση της ΝΔ
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.
Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος».
Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».
Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση».
«Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του» σημειώνει η ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π.Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας:
«Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ’ όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 – σήμερα)… Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλνονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ – ΕΕΣ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.