Η χθεσινή κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν ήταν απρόσμενη. Αντιθέτως, πρόκειται για την κορύφωση της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, η οποία ξεκίνησε από τότε που τα δύο κόμματα σταμάτησαν τις μεταξύ τους συνομιλίες και απέκλεισαν οποιαδήποτε πιθανότητα συνεννόησης. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει ήδη με την ανοιχτή πρόσκληση της Γενημματά σε στελέχη του ευρύτερου πολιτικού Κέντρου για συμμετοχή στη ΔΗΣΥ, η οποία συνδέθηκε με τη μετακίνηση στελεχών από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στη Συμπαράταξη.

Η ενόχληση από την πλευρά του Ποταμιού εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ποικιλοτρόπως: ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε κάνει παράπονα για την τακτική της ΔΗΣΥ ακόμη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από τη Σεβαστουπόλεως. Η περίπτωση του βουλευτή Λάρισας Γιώργου Μπαργιώτα, ο οποίος εξελέγη με Το Ποτάμι, ανεξαρτητοποιήθηκε χωρίς να έχει βρεθεί σε τροχιά πολιτικής ρήξης και αργότερα προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ αποτελεί την αφορμή για μια διαμάχη που αποκτά χαρακτηριστικά ανοιχτού πολέμου: πλέον Το Ποτάμι κάνει λόγο για «συναλλαγές» κατηγορώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον τρόπο προσέγγισης των βουλευτών του. Με την κατηγορία της «αποστασίας» που απευθύνει στη Χαριλάου Τρικούπη ο Θεοδωράκης, είναι προφανές ότι επιδιώκεται να ενεργοποιηθούν ιστορικά αντανακλαστικά του κεντροαριστερού χώρου. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως αναφέρουν ότι «από το 1965 και έπειτα ποτέ ξανά πολιτικός αρχηγός δεν έχει απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμπόρευση σε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα». Το καυστικό σχόλιο συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η τακτική της Γεννηματά «δεν αποδίδει καν, αφού μπορεί η ΔΗΣΥ κοινοβουλευτικά να επεκτείνεται, αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά της δεν αυξάνονται».

Η Φώφη Γεννηματά άργησε να απαντήσει στις κατηγορίες από Το Ποτάμι, καθώς όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «ασχολούμαστε με Το Ποτάμι όποτε οι ίδιοι θέλουμε». Σε χθεσινή παρέμβασή της, όμως, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ άδραξε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του Ποταμιού ως «χυδαιότητες». Για τη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε η Γεννηματά θεωρείται ήπιος, καθώς τα περί αποστασίας και οι συνειρμοί τους λειτουργούν σαν κόκκινο πανί για τον χώρο και τα στελέχη του.

Στελέχη και από τα δύο κόμματα, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που έχει λάβει ο πόλεμος στον άξονα Χαριλάου Τρικούπη – Σεβαστουπόλεως. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν θα υπάρξουν –τουλάχιστον σύντομα –κινήσεις για την εκτόνωση της έντασης, καθώς η σκληρή κριτική από την πλευρά της Συμπαράταξης δεν περιορίζεται πλέον στον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά στοχεύει και στον όμορο χώρο της Ωρας Αποφάσεων. «Η αυτοκριτική των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση δεν περιλαμβάνει τα δικά τους πρόσωπα, αλλά αποκλειστικά τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, διακρίνοντας μια προσπάθεια οικειοποίησης των μεταρρυθμίσεων όπως ο νόμος Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό.

Η προσέγγιση στον Βενιζέλο. Ολοι οι παίκτες στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί ότι το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό Κέντρο» είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα σε κάθε πλευρά –και, εν πολλοίς, βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Κομματικά στελέχη εντάσσουν σε αυτό τον σχεδιασμό και την προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έπειτα από μια περίοδο αποστάσεων. Χθες η Γεννηματά (Real FM αναγνώρισε δημόσια πως ο Βενιζέλος «έβαλε πλάτη στα δύσκολα», απονέμοντάς του τα εύσημα για τη δύσκολη διετία της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναμειγνύεται στις κεντροαριστερές ζυμώσεις και είναι εμφανές ότι επιλέγει θέση παρατηρητή στις εξελίξεις στη ΔΗΣΥ. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, τονίζουν με έμφαση πως ο Βενιζέλος δεν έχει κινηθεί ποτέ αντιθεσμικά, μεταφέροντας και τη βεβαιότητα ότι η προσέγγιση με τη Γεννηματά θα έχει συνέχεια.