Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, μολονότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν προβλέπεται να θυμίζει κλίμα καταλλαγής: ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως τονίζεται από την οδό Πειραιώς, θα εξαπολύσει σήμερα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τους πανηγυρισμούς του για τη συμφωνία της Μάλτας, φορτώνει στις πλάτες των πολιτών το τέταρτο Μνημόνιο και νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Ταυτόχρονα, θα διαμηνύσει πως το διαρκές αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες γίνεται πιο επιτακτικό, μετά το Eurogroup και τα επιζήμια –όπως προεξοφλεί –αποτελέσματα για τη χώρα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα που πιστοποιούν την εικόνα κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, με φόντο τα νέα βάρη, αποτελούν ένα ακόμη γαλάζιο όπλο. Αντίστοιχα μηνύματα, άλλωστε, φρόντισε ήδη από χθες να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων (γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί), δηλαδή επαγγελματίες που έχουν υποστεί την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Οι επιστήμονες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την οικονομία και εκτιμάται ότι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το μεταφέρει και στη Βουλή.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. Η σημερινή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αποτελεί και την αφετηρία μιας νέας αντιπολιτευτικής τακτικής μετά το προσύμφωνο της Μάλτας. Παρακάμπτοντας το βασικό αντικείμενο της συζήτησης (σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία), ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εστιάσει στην οικονομία και να εξηγήσει αναλυτικά στους πολίτες τι θα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό πακέτο των μέτρων, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συνεργάτες του προϊδεάζουν για μια σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης, με όχημα το νέο Μνημόνιο των 3,6 δισ. ευρώ, μέσα από περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατηγορήσει εκ νέου την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξάλλου, θα έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς από την Πειραιώς χρεώνουν στον Πρωθυπουργό την ευθύνη για μια «αποτυχημένη συμφωνία», όπως τονίζουν με έμφαση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έδωσε χθες μια πρόγευση, σχολιάζοντας δηκτικά πως «το Μνημόνιο είναι τεράστιο και είναι όλο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι το δεύτερο που υπογράφει ο Τσίπρας».

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα γενικευμένης φθοράς και κατάρρευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στοιχεία που μαρτυρούν τις αρνητικές επιδόσεις της σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Το θέμα της δημόσιας ασφάλειας με τις συνεχείς επιθέσεις στα Εξάρχεια και τα περιστατικά βίας εις βάρος πολιτών, οι παλινωδίες στον χώρο της παιδείας, τα προβλήματα στην υγεία αποτελούν υλικό για αυστηρή κριτική και μια γαλάζια αντεπίθεση.

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Κεντρικός στόχος, πάντως, του προέδρου της ΝΔ μέσα από τη σημερινή συζήτηση είναι να στείλει σαφές μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Συνακόλουθα, και μια ολοκληρωμένη κυβερνητική ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για μια αναπτυξιακή πορεία, όπως αναφέρεται. Εκτιμάται, δε, ότι θα χρησιμοποιήσει ως όπλο και τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς του ευρωπαϊκού τόξου, τονίζοντας ότι για αρκετές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη εξασφαλιστεί η συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.