Να ποιον πρέπει να στείλουμε στο Χίλτον και στο Eurogroup για τη διαπραγμάτευση: τον Παύλο Πολάκη. Διότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρήκε τον τρόπο να διαγράψουμε στο άψε σβήσε το 1/4 του δημόσιου χρέους: με το μαύρο χρήμα από τον χώρο της υγείας, για το οποίο έβγαλε το τεφτέρι του και το υπολόγισε ούτε λίγο ούτε πολύ στα 85 δισ. ευρώ!

Πόθεν προκύπτει αυτό το νούμερο; Από υπερτιμολόγηση φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών, αντιδραστηρίων, εξετάσεων διαγνωστικών, μικροβιολογικών ή απεικονιστικών, εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης με υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση, όπως είπε ο ίδιος.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Θα βρει όλο το μαύρο χρήμα –και τα 85 δισ. ευρώ –η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτείται σήμερα για την Υγεία και έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη τους θεσμούς για την απομείωση του χρέους. Θα τους στείλουμε απλώς τον λογαριασμό…

Πετρούλα ανάδελφη

Βέβαια, στον Πολάκη πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο να φέρει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στην Υγεία. Επί της ουσίας, με το νέο σχέδιο η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια μετονομάζεται σε Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Εχει πάνω – κάτω τις ίδιες αρμοδιότητες και εννεαμελές Συμβούλιο, ενώ ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να τοποθετεί τον πρόεδρο.

Μόνο που το νομοσχέδιο χρονικά συμπίπτει με την ολοκλήρωση της θητείας της Πετρούλας Σαρτζετάκη στην ΕΠΥ, θέση που κατέλαβε επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σε αυτά τα δύο χρόνια η κόρη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, ως επικεφαλής στην Επιτροπή, προχώρησε τους διαγωνισμούς, τις τεχνικές προδιαγραφές και εξέδωσε δεκάδες εγκυκλίους.

Πηγές μου προεξοφλούν ότι η Αριστοτέλους προτίθεται να αναζητήσει νέο επικεφαλής, επειδή δεν είχε την πρόσβαση που ενδεχομένως θα επιθυμούσε στο γραφείο της Πετρούλας. Επίσης με διαβεβαιώνουν ότι η 32χρονη νομικός, με εξειδίκευση στις δημόσιες συμβάσεις, έχει πάρει το χούι του δικαστή πατρός –εξού και συνάγω ότι η θητεία της στην ΕΠΥ δεν προσφερόταν για ακροβασίες.

Συνεπώς, το σχέδιο Πολάκη προσφέρει και μια ωραία αφορμή για να χωρίσουν οι δρόμοι τους, αφού η μοναχοκόρη Πετρούλα Σαρτζετάκη ήταν μάλλον απίθανο να βρει «αδέλφια» στον ΣΥΡΙΖΑ…

Το stress των τραπεζιτών

Περνούν και οι τραπεζίτες το δικό τους… stress, αφού στις αρχές του 2018 οι τράπεζες θα υποβληθούν σε σκληρά stresstest με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2017. «Επομένως, θα πρέπει όχι μόνο να αποτραπεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, αλλά και να υπάρξει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ώστε να αποτραπούν οιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις» όπως είπε στη Βουλή ο πρόεδρος την Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

Κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, διατύπωσε αρκετές διαφωνίες λέγοντας ότι ο νόμος πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματικές και όχι ατομικές οφειλές των επιχειρήσεων, στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια, ότι το ελάχιστο ύψος οφειλών πρέπει να οριστεί στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ, «για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας» και ότι πρέπει να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος.

Κατά την εκτίμηση του Καραμούζη, η δικαστική επικύρωση θα επιβαρύνει κατά 18 μήνες την όλη διαδικασία και όχι κατά πέντε μήνες που προβλέπει ο νόμος. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα δίνονται ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για το 2032, ενώ εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις. «Φαίνεται ότι ο νόμος Κατσέλη έχει σημαντικές δυσκολίες να υλοποιηθεί μέσω του δικαστικού συστήματος» σχολίασε.