Εγκαινιάστηκε χθες στη Λευκωσία ο νέος γύρος συνομιλιών με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στην οποία ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι οι δυο πλευρές θα μπουν… στο ψητό μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της Κυριακής. Υστερα από τρεις και πλέον ώρες συζήτησης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα ξανασυναντηθεί με τον κύπριο Πρόεδρο στις 20 Απριλίου. Και ξανά στις 2, 11 και 17 Μαΐου. Παράλληλα, θα τρέχουν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών –αρχής γενομένης από σήμερα –για να προετοιμαστεί το έδαφος και να διαπιστωθεί πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές, χωρίς να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ.

Παρά τις δημόσιες αβρότητες, πάντως, ο Ακιντζί επανέλαβε τις γνωστές απειλές περί ενδεχόμενης πρόκλησης έντασης αν προχωρήσουν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Εύχομαι τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος να μη δώσουν στην Aγκυρα πατήματα να αρχίσει τα επικίνδυνα παιχνίδια της, εκείνα που σπάνε την ανία για την οποία μιλάει ο Ακιντζί