Κορδέλες, πολλές κορδέλες κόβει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, ωσάν να εζήλωσε τη δόξα του Κώστα Σημίτη –κι ας τον έχει βάλει στο στόχαστρό του. Ετσι, εγκαινίασε χθες στην Παναγοπούλα τον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, σε μια τελετή φανερά πιο λιτή και σεμνή σε σχέση με το πανηγύρι της περασμένης εβδομάδας στα Τέμπη. Μάλιστα, αυτή τη φορά προσκλήσεις εστάλησαν και σε εκπροσώπους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού μάλλον κατανόησαν στην κυβέρνηση ότι η αγνωμοσύνη είναι κακό πράγμα.

Υμνος στον Ανδρέα

Για λόγους ισορροπίας και εντυπώσεων, εξάλλου, επελέγησαν τα ονόματα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωστή Στεφανόπουλου για δύο από τις σήραγγες, μολονότι ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών – Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ήταν σαφώς πιο ενθουσιώδης και μεροληπτικός υπέρ του… παλαιού ΠΑΣΟΚ. Μόνο που το έχασε στο τέλος, όταν αναφώνησε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου ενέπνευσε τον ίδιο και την κυβέρνηση όπως ακριβώς κάνει ο Αλέξης Τσίπρας», ανεβάζοντας στα… κάγκελα το ΠΑΣΟΚ, που δικαίως διαμαρτυρήθηκε με ανακοίνωσή του. Ο Πρωθυπουργός –παρότι ενίοτε «μιμείται» τον Ανδρέα –δεν φάνηκε να συμμερίζεται τον… πασοκικό ενθουσιασμό (του πασοκογενούς, είναι η αλήθεια, υπουργού του) και με θεσμικό λόγο μίλησε μόνο για τους δρόμους που ανοίγει η κυβέρνησή του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μένει να τους δούμε.

Με τον Πελετίδη

Το αχαϊκό τουρ του Πρωθυπουργού δεν είχε μόνο πασοκικό άρωμα, λόγω περιοχής και ονοματοδοσίας της σήραγγας. Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα, ο Τσίπρας φιλοξενήθηκε στην Πάτρα από τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στο δημαρχείο έγινε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τους πέντε δημάρχους της Αχαΐας, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του Πρωθυπουργού, ο Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Τσίπρας ήταν… διαβασμένος, καθώς ενημέρωσε τους παρισταμένους ακόμη και για τροπολογία που βρίσκεται στα σκαριά για τα χρέη της Παναχαϊκής! Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τον δήμο της Πάτρας και τον Πελετίδη στα σχέδιά του για το παραλιακό μέτωπο της πόλης και τη σιδηροδρομική της σύνδεση με την Αθήνα.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της αχαϊκής πρωτεύουσας, στο οποίο ξεναγήθηκε.

Ο Τεμπονέρας

Κλείνω με την ανάρτηση στο facebook του δικηγόρου από το Κερατσίνι Διονύση Τεμπονέρα, γιου του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1991 στην Πάτρα από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπόκα.

Ο Τεμπονέρας λοιπόν με αφορμή την ονοματοδοσία της τρίτης σήραγγας διαμαρτύρεται για την καπηλεία του ονόματος του πατέρα του, που ήταν μέλος του Αντιιμπεριαλιστικού Εργατικού Μετώπου. Παραθέτω ολόκληρο το καυστικό του σχόλιο γιατί αξίζει να το διαβάσετε:

«Ο Νίκος Τεμπονέρας σε όλη την πορεία της ζωής του “άνοιγε δρόμους”. Πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του για δημοκρατία, ελευθερία, δημόσια δωρεάν παιδεία, δεν δίστασε να βάλει το κεφάλι του μπροστά στα παρακρατικά λοστάρια του φασισμού και να λάβει θέση ανάμεσα στους λαϊκούς αγωνιστές της Νεοελληνικής Ιστορίας. Ο Νίκος Τεμπονέρας δεν έχει πολιτικούς ιδιοκτήτες, δεν τους χρειάστηκε ποτέ. Το όνομά του θα συνεχίσει να αντηχεί στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για δουλειά, γνώση, αξιοπρεπή ζωή. Τα εγκαίνια της σήραγγας με το όνομά του αποτελούν φόρο τιμής όλων εκείνων, όσων θα συνεχίσουν να πιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησε ο αγωνιστής δάσκαλος, μνημείο πάλης και αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί…».